X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
С љубављу храбрим срцима банер
10/11/2016 |  19:48 ⇒ 20:51 | Извор: РТРС

Додик: Српска препозната и уважена у Кини (ВИДЕО)

Термоелектрана Гацко 2, Горњи хоризонти, ауто-пут Бањалука-Млиништа, болница у Добоју... све су то пројекти чију је реализацију предсједник Републике Српске Милорад Додик договарао у Кини.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Српска је у Кини препозната и уважавана као пријатељ са којим жели да сарађује - изјавио је предсједник за РТРС, пред полазак из Кине.

Додик је оцијенио да је посјету Кини обиљежио један успјешан склоп састанака на високом политичком нивоу, како у Комунистичкој партији Кине, тако и на државном нивоу са гувернером покрајине Сечуан, са званичницима владе Шангаја, те са пословним заједницама из различитих области.

- Прије свега мислим да је веома важно да на политичком нивоу успоставимо добру сарадању, имајући у виду да је у Кини руководећа и водећа партија Комунистичка партија. На неки начин, добра сарадња са овом партијом представља добар "улаз", не само у нека државна питања или разговоре, него и у пословне контакте - рекао је Додик за РТРС.

Предсједник Српске је навео да је народ у Кини окренут ка развоју предузетништва и јачању конкурентности.

- Сви желе да буду бољи, раде на себи и разумију да је потребно да обезбиједе и припреме себе за оно што је неминовно у економији, прије свега у пословању, а то је да се носе са конкуренцијом која није нимало једноставна - рекао је Додик.

Додик је истакао да је циљ посјете Кини био да се анимирају кинеске компаније да улажу у отварање производних погона у Српској.

- Можемо сада са сигурношћу рећи да ће четири компаније из области здравства, полихема, пољопривреде, сточарства, наредних седмица бити у Српској, у настојању да нађу и оптимализују свој приступ за нове фабрике и нове производње. У суштини, њихови производи се пласирају на ЕУ тржиште и тај спој могућности да производе код нас и доступности регионалног и глобалног тржишта апсолутно је одређена предност коју смо понудили и коју су многи прихватили као релевантан фактор - истакао је предсједник Српске.

Додик је нагласио да је у Кини било ријечи и о формирању специјалних економских зона у Српској.

- Управо ових неколико фабрика могу да буду значајан индикатор који ће "повући" и друге. Све чинимо у настојању да људима у Републици Српској обезбиједимо посао. Очекујем да ће ова посјета дати заиста добре резултате - рекао је он.

Додик је истакао да је Република Српска препозната и потпуно уважена у Кини.

- Као предсједник Републике Српске могу да изразим потпуно задовољство. Многи у Кини сада знају више о Српској и Српска је препозната као пријатељ са којом треба да сарађују и њихове компаније и држава и сама партија. У том погледу, апсолутно морам да кажем да је наша посјета Кини била напорна, али и веома успјешна - закључио је предсједник Додик.