latinica  ћирилица
24/11/2016 |  09:05 | Аутор: РТРС

Шамац - Повећан број пацијената на дијализи обољелих од дијабетеса

У Центру за хемодијализу у Шамцу тренутно је на дијализи 70 пацијената од којих је више од 35 одсто обољело од дијабетеса и има бубрежне компликације, рекао је Срни начелник овог центра Ненад Петковић.
Дом здравља Шамац - Фото: РТРС
Дом здравља ШамацФото: РТРС


Он каже да је највећи број пацијената из Шамца и Модриче, а мањи са подручја општина Вукосавље и Доњи Жабар.

Петковић напомиње да је протекле двије године примјетан незнатан пад броја пацијената на хроничној дијализи, јер, како каже, нестаје један број болести.

"Ријеч је о ендемској нефропатији која је у свијету регистрована као болест `вучије шапе` и више се у међународним класификацијама не региструје као ендемска нефропатија", рекао је Петковић.

Он је додао да је у експанзији број пацијената са бубрежним компликацијама од посљедица дијабетеса.

Петковић наводи да пацијенти који долазе на дијализу у Шамац у просјеку имају 70 година, што је најстарија популација у БиХ који се лијечи хроничном хемодијализом.

"То говори да, колико год ендемска нефропатија јењава, још постоји, јер се јавља у старијем животном добу", рекао је Петковић.

Он каже да су у Центру за хемодијализу у Шамцу у протеклих неколико мјесеци све старе апарате замијенили новим, те да располажу са 25 машина.

"Радимо у двије смјене у условима који су по свим стандардима који важе у свим европским развијеним земљама", рекао је Петковић.

Извор: Срна