latinica  ћирилица
12/12/2016 |  07:31 ⇒ 19:26 | Аутор: РТРС

Одбор за безбједност НС РС: На сиријском ратишту 115 лица из БиХ (ВИДЕО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је тероризам велики глобални проблем, те да стање у БиХ, када је ријеч о опасности од тероризма, није ништа боље нити лошије од регионалног.
Одбор за безбједност (Фото: НСРС) -
Одбор за безбједност (Фото: НСРС)

Чубриловић је поздравио учеснике тематске сједница Одбора за безбједност Народне скупштине Српске о теми "Борба против тероризма, организованог и најтежих облика привредног криминала и корупције - сарадња и заједничко дјеловање надлежних органа и институција" и захвалио им што су одлучили да о овако значајним темама разговарају у парламенту Српске.

Он је изразио наду да ће на сједници бити донесене смјернице и закључци који ће бити проводиви и донијети конкретне резултате, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да Министарство унутрашњих послова Српске /МУП/ свакодневно ради на подизању нивоа свих ресурса у борби против тероризма.

"Проблем у БиХ јесте што је у посљедњих 15 година развијен вехабијско-селефијски покрет и сви терористички акти су везани за њега. Чињеница је и да је покренут нови вјерски правац који није типичан за БиХ", рекао је Лукач након првог дијела тематске сједнице Одбора за безбједност Народне скупштине Српске о теми "Борба против тероризма, организованог и најтежих облика привредног криминала и корупције - сарадња и заједничко дјеловање надлежних органа и институција".

Он сматра да вехабијско-селефијски покрет може нанијети велику штету БиХ.

"Оно што се дешава на сиријском ратишту може резултовати враћањем многих лица која су из БиХ отишла у ову земљу да ратују и развијају радикалну исламистичку идеологију. У сваком случају више морамо радити на превенцији у борби против тероризма", додао је Лукач и напоменуо да се све надлежне институције у БиХ морају заједнички борити против ширења тероризма.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић оцијенио је да је за квалитетну борбу против тероризма неопходна сарадња свих надлежних институција у БиХ и земљама региона.

"Влада Републике Српске би већ крајем ове или у наредној седмице требало да утврди Нацрт кривичног закона и упути га у скупштинску процедуру. Усвајање овог закона важно је због питања финансирања тероризма, а за нас је важан и третман и рад са лицима која издржавају казну због тероризма", каже Касиповић.

Предсједник Одбора за безбједност Народне скупштине Републике Српске Миланко Михајилица рекао је да је борба против тероризма и организованог криминала највећи изазов за БиХ и земље региона.

Он је оцијенио да је сарадња земаља региона у борби против териризма и организованог криминала добра, али да може бити побољшана.

"Проблем БиХ јесу страни плаћеници и радикалне исламистичке групе. Овај проблем не смије бити занемарен и ради тога је неопходно на нивоу БиХ усвојити закон о борби против тероризма и измијенити кривично законодавство", каже Михајилица.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић тврди да се на сиријском и ирачком ратишту тренутно налази 115 лица из БиХ. Мектић је додао да их је до сада на том ратишту погинуло 65, а у БиХ се вратило 46 лица чије је процесуирање у току.

"Расписано је 36 потјерница за лицима која нису доступна правосудним органима БиХ", рекао је Мектић.

Мектић је навео да је веома важна превенција и дерадикализација, те указао на проблем такозваног "убрзаног радикализма" који подразумијева да одређена лица за веома кратко вријеме, за свега пар мјесеци, постају радикална, па чак и почине терористички акт.

"Изазов за безбједносне службе и друштво у цјелини је како у том релативно кратком времену препознати убрзану радикализацију и дјеловати", рекао је Мектић.

Тужилац Тужилаштва БиХ Дубравко Чампара задовољан је постигнутим резултатима када је ријеч о борби против тероризма и лицима која одлазе на страна ратишта.

Он је истакао да је важна сарадња тужилаштва и полицијских агенција у БиХ и Србије.

У раду тематске сједнице учествују и изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран и вршилац дужности директора Полиције Србије Владимир Ребић.

Учествују и замјеник директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Трифко Буха, тужилац Тужилаштва Републике Српске Живана Бајић, директор Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ Хасим Шаботић, представник Агенције за истраге и заштиту БиХ, представници Одбора за безбједност Скупштине Србије Марко Благојевић, Александар Марковић и Момчило Мандић, предсједници одбора Народне скупштине Српске, те представници невладног сектора.

Извор: СРНА