latinica  ћирилица
12/12/2016 |  09:51 | Аутор: РТРС

Најздравији сок: Једноставна припрема и вишеструко дјеловање

Куркума је популаран зачин, нарочито у Индији, гдје се додаје многим јелима, и то не само због специфичног укуса него и због здравствених предности.
Мрква - Фото: илустрација
МркваФото: илустрација

Осим као додатак храни, куркума има низ предности за наш организам, а на првом мјесту је противупални ефекат.

Овај напитак комбинује куркуму с неколико других састојака који су такође изузетно корисни. Напитак је богат витамином Ц и антиоксидансима, дјелује против болова и упале повезаних с артритисом и другим хроничним боловима, а користан је као извор обиља витамина за свеукупно здравље.

Састојци

1 кашика куркуме
1 комад свјежег ђумбира (5 цм)
5 шаргарепа
2 лимуна
1 наранџа
1 краставац

Огулити цитрусе и исјецкати уз ђумбир и шаргарепе. Сјединити све састојке у блендеру или соковнику и служити расхлађено. За најбоље резултате, попијте овај сок ујутру, пола сата прије доручка.

Како дјелује?

Лимун је одличан природан извор витамина Ц, што је добро за имуни систем. Али, да ли сте знали да витамин Ц повећава апсорпцију гвожђа и смањује ризик од можданог удара. Разлог више да овај напитак буде дио свакодневне исхране.

Ђумбир, уз изузетно дјеловање на пробаву, користи се за лијечење различитих извора мучнине, укључујући јутарње мучнине или мучнине од хемотерапије. Недавне студије откриле су да ђумбир има противупално дејство и може да се користи за лијечење артритиса и других хроничних болова.

Пуна витамина А, шаргарепа се сматра једном од најздравијих намирница. Сок од овог поврћа може да спријечи или успори развој рака, а одличан је извор есенцијалних храњивих материја.

Прави јунак овог пића-куркума позната је као подједнако јако противупално средство што је чини идеалном за терапеутску употребу против стања као што је артритис. Може да се користи и за лијечење других болних стања. Ефикасна је и против чира на желуцу и пробавних сметњи.