latinica  ћирилица
26/12/2016 |  09:02 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Гацко- Због крађе горива блокиран град, ухапшена 32 лица (ФОТО/ВИДЕО)

Полиција је данас блокирала Гацко! Због организованог криминала и тешке крађе горива ухапшена су 32 лица.
Акција "Дизел" - Фото: РТРС
Акција "Дизел"Фото: РТРС

У полицијској акцији "Дизел" претресено је више од 30 локација које у Гацку користе осумњичени. Колика је штета нанесена Руднику и термоелектрани Гацко требало би да буде познато када буде завршена истрага. Крађа горива које завршава на црном тржишту, није новост у овом предузећу. 

Због ове полицијске акције, цијела територија општине Гацко данас је под блокадом. Полиција је претресла просторије које користе приведена лица, а у РиТЕ Гацко, вратили су пронађене бидоне и канистере. Крађа горива је један од горућих проблема у овом предузећу већ неколико година. Само током ове године поднијето је 15 пријава о нестанку нафте.

Шеф Сектора обезбјеђења Дарко Милинковић каже да би том сектору требало знатно више људи да би били у могућности да обезбјеђују круг РиТЕ, и додаје, "на крају крајева, нигдје се у нормалном свијету рудник физички не обезбјеђује, нити рудник има материјална средства која рудник дужи, већ обезбјеђење има један други задатак".

Гацко: Акција "Дизел"

Осумњичени се терете да су организовано, током дужег временског периода крали гориви из РиТе Гацко. Полиција наставља активности на документовању овог кривичног дјела.

Према ријечима портпаролке МУП-а Републике Српске Мирне Миљановић, осумњичен је већих број лица, и запослених и грађана. Она наводи да су активности још у току и да истрага није окончана, као и да ће касније бити познат износ штете.

Јавна је тајна да се гориво украдено из РиТЕ продаје у локалним гаражама. У набавку долазе становници свих херцеговачких општина.

Грађани Гацка осуђују крађу горива из рудника и наводе да такве поступке треба казнити. Тврде и да се то ради већ годинама, те да "лопови требају у затвор, и велики и мали".

Ово није први пут да се хапсе осумњичени због крађе горива у РиТЕ Гацко. Прије пет година, девет радника остало је без посла након што су ухваћени у крађи нафте из тог предузећа. Након суђења пресуда је ипак донесена у њихову корист.