latinica  ћирилица
27/12/2016 |  09:08 | Аутор: РТРС

Самачки живот лоше утиче на здравље

Иако многи сматрају да би свако требало бар једном у животу да покуша да живи сам, јер самачки живот има бројне предности, ново истраживање показује да је самачки живот лош за здравље и исхрану.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Великом броју младих људи је луксуз да живе сами, па се из тог разлога већина одлучи за живот са цимером или пријатељем. Ипак, судећи према новом извештају Њујорк тајмса то није добра идеја, јер се самачки живот може повезати са осјећајем изолације и мањком друштвене интеграције и повјерења што утиче на ментално здравље.

- Чини ми се да је једина ствар која је гора од болова и озбиљних болести преживљавати их сам - написао је Друк Кулар, доктор који је лијечио пацијенте који су живјели сами.

У САД-у скоро једна трећина људи од 65 година живе сами, а Кулар каже да је социјална изолација растућа епидемија, јер је од осамдесетих година број Американаца који кажу да су усамљени повећан са 20 на 40 одсто.

- Особе са малим бројем друштвених веза имају поремећене обрасце спавања, измијењен имунолошки систем, склонији су упалама и имају повећан ниво хормона стреса. Једно недавно истраживање показало је да изолација повећава ризик од срчаних обољења за 29 одсто, а можданог удара за 32 одсто - пише Њујорк тајмс.

Извор: Агенције