X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
С љубављу храбрим срцима банер
03/01/2017 |  22:43 | Извор: РТРС

Пет чињеница које нисте знали о Сјеверној Кореји

Да ли сте знали да Сјеверна Кореја има сопствену временску зону и да у тој земљи много може да се сазна о човјеку на основу фризуре?
Сјеверна Кореја - Фото: Getty Images
Сјеверна КорејаФото: Getty Images

1. Колико је сати?

Од августа 2015. Сјеверна Кореја живи у својој временској зони. Успостављање "Пјонгјанг времена" што је УТЦ +8:30 сматра се искоријењивањем заоставштине јапанског колонијалног периода. Ово није једини временски податак који се разликује од остатка свијета: Пјонгјанг користи такозвани Џуче календар, који је исти као и грегоријански календар, осим у чињеници да је за почетну годину узета година рођења Ким Ил Сунга, 1912. Дакле, 2017. година по Џуче календару је 106.

2. Висина није битна

Сјевернокорејци рођени послије Корејског рата у просјеку су пет центиметара нижи од Јужнокорејаца. Постоји објашњење: већина грађана ове земље гладовала је или патила од неухрањености након рата. 

 3. Школовање

Пјонгјанг тврди да је стопа писмености у земљи сто одсто, односно да читаво становништво земље старије од 15 година умије да чита и пише. Поред тога, образовање у земљи је бесплатно.

4. Пази на фризуру

Различити медији пишу како Сјеверна Кореја одобрава само 28 врсти фризура. Удате жене треба да имају кратку косу, док жене које су саме могу имати праменове и локне. Мушкарци би требало да своју косу крате на мање од пет центиметара. Старјешине треба да носе косу краћу од седам центиметара. Фризура може да изгледа помало архаично, налик на тренд ’50-их.

5. Корејска Годзила

Тајне службе Сјеверне Кореје су 1978. године киднаповале јужнокорејског режисера Шин Санг Ока како би направио ваљане филмове и донио нови живот на екране у Пјонгјангу. Током "боравка" у земљи, он је направио седам филмова. Најпознатији његов рад у Сјеверној Кореји је филм "Пулгасари". Пулгасари је настао по причи о истоименом јунаку, гигантском чудовишту из корејске митологије.

Извор: Спутњик