X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
16/01/2017 |  08:36 | Извор: РТРС

Кад је нос крив крајници се лакше упале

Због урођених или стечених девијација многи су подложни компликацији вирусних инфекција.
Прехлада (Фото: Shutterstock) -
Прехлада (Фото: Shutterstock)

Респираторне тегобе изазване вирусима чешће се закомпликују код пацијената који имају криву носну шупљину и који пате од хроничног алергијског ринитиса и хроничног обољења крајника и ждријела.

- Готово половина пацијената који имају криву носну преграду, а које захвати неки од вируса горњих дисајних путева, оболе и од акутне упале синуса - кажу стручњаци.

 - Такође, чешће су и упале средњег ува, због лошије проходности Еустахијеве тубе која повезује шупљину бубне опне са носним спратом ждријела.

И пацијенте који болују од сезонског или цјелогодишњег алергијског ринитиса у великом броју прати погоршање основне болести због саме прехладе.

- Многе студије су показале да је постојећи алергијски ринитис праћен већим и озбиљнијим промјенама у слузници носа, синуса и средњег ува током вирусних инфекција, него што је то случај код пацијената који немају алергијска обољења - кажу стручњаци.

 - Разлог томе је што је код алергија слузница већ измијењена, отежана је дренажа секрета, а епител је погоднији за вирусну инвазију.

Исто важи и за хронично упаљену слузницу крајника и ждријела, коју најчешће узрокује пушење, алкохол и горушица.

- Код ових пацијената вирусна инфекција је често праћена појавом бактерија што захтијева примјену антибиотика и дужи период опоравка - кажу стручњаци.

Да би се стопа респираторних инфекција и компликација које их прате смањила, савјетује се сезонска вакцинација против грипа, разноврсна исхрана, бављење физичком активношћу, боравак на чистом ваздуху, престанак пушења и лијечење алергија.

Уколико су компликације узроковане кривом носном преградом и крајницима учестале савјетује се разматрање хируршког исправљања носног прегратка и уклањање крајника.

-Сматра се да око 90 одсто људи има криву носну преграду у мањој или већој мјери, од којих око трећина има проблема са пуним дисањем кроз нос. Они често или стално дишу на уста, удишући ваздух који није прочишћен, овлажен и загријан што повећава ризик од респираторне инфекције, а затим и појаву компликација.

Извор: Вечерње новости