latinica  ћирилица
23/02/2017 |  11:43 ⇒ 21:42 | Аутор: РТРС

Најгори скијаш на свијету поправиће вам дан (ВИДЕО)

Прича Адриана Солана (22) скијаша тркача из Венецуеле је за филм, и то комедију, него за наслове на страницама спорта.
Адриано Солано - Фото: Screenshot/YouTube
Адриано СоланоФото: Screenshot/YouTube

Оптужили су га за тероризам, потом да је економски емигрант, а био је у затвору, након чега је депортован. Међутим, упркос безбројним препрекама, Адриан Солано је стигао до Лахтија да би наступио на Свјетском првенству у скијашком трчању. Али био је посљедњи у квалификацијама спринта на 1,6 км, док на 10 км није издржао до краја трке.

Не треба бити скијашки стручњак па се не насмијати на његове егзибиције, јер су судије рекле да нису видјели горег такмичара, али зато је Колумбијац на другој страни, највише на друштвеним мрежама, побрао симпатије широм свијета.

Током својих наступа Солано се борио и са снијегом и са скијама. Падао је, свако мало се одмарао и на крају некако стигао до циља квалификација трке на 1,6 км. У циљ је ушао с осмијехом на лицу.

- Сретан сам јер сам дошао до циља, иако у Лахтију уопште нисам имао прилику да тренирам - рекао је Адрина.

Медији су убрзо открили како је његов пут до Финске био драматичан. На СП је кренуо прије мјесец дана из Венецуеле на припреме у Шведску, али ге је на пресједању у Паризу зауставила француска полиција. Прво су га осумњичили да је терориста, а затим економски емигрант.

- Нису ми вјеровали да сам скијаш тркач из Венецуеле. Дискриминисали су ме само због мог одијевања, боје коже и изгледа - каже он.

- Полиција му се смијала, сви су тврдили како у Венецуели нема снијега - навео је његов тренер Цесар Баена, објаснивши да је Адриан напорно тренирао на скијама на точкићима.

На крају су га депортовали назад у домовину. Остао је и без новца за ново путовање, па је намјеравао да одустане од читаве приче. Али, у Финској су чули за његову жељу да се окуша на СП, па су преко друштвених мрежа скупили новац за карту и пут.

- У другом покушају избјегао сам Француску и стигао до Финске - додао је.

У Лахти је стигао само неколико сати прије квалификација на 10 км. Наступио је, али је на половини стазе одустао. Након првих 3,5 км је имао више од пола сата заостатка за водећим.

У данашњим квалификацијама спринта на 1,6 км ипак је стигао до циља.

- Могао сам бити бољи да нисам изгубио мјесец дана тренинга - каже Адриан и не одустаје од скијања.