latinica  ћирилица
24/02/2017 |  22:30 | Аутор: РТРС

Дубока стимулација мозга може лијечити анорексију

Истраживањем у којем је учествовало 16 особа доказано је да дубока стимулација мозга електродама може помоћи обољелима од анорексије.
Анорексија - Фото: илустрација
АнорексијаФото: илустрација

Таква терапија би помогала особама да се изборе са анксиозношћу и поврате апетит.

Истраживачи су закључили да је, у ектремним случајевима поремећаја у исхрани, техника позната као дубока стимулација мозга смањила симптоме депресије, анксиозности и побољшала квалитет живота.

Неколико мјесеци послије почетка истраживања, побољшани психолошки симптоми утицали су на тежину учесника, са просјечним индексом тјелесне масе који је порастао 3,5 одсто током трајања студије.

Анорексија је озбиљан поремећај у исхрани који погађа око 0,5 одсто људи широм свијета, од којих је већина тинејџерки. Пацијенти стално брину о својој тјелесној тежини, облику и величини и изгладњују се да одрже малу тежину. Хронична анорексија може бити фатална, а у многим случајевима изазива озбиљне здравствене проблеме, укључујући слабе кости и мишиће, сексуалне проблеме, неплодност и срчане нападе.

Резултати научника који су водили студију, која је објављена у психијатријском часопису The Lancet, указују да дубока стимулација мозга – која електроде за стимулисање мозга шаље у подручја која контролишу нефункционално понашање – може да измијени можданe импулсе који покрећу анорексију.

Показана је смањена активност у таламусу, малом мозгу и другим областима, а повишена активност у периферним кортикалним областима које су повезане са друштвеним перцепцијама и понашањем. 

Дубока стимулација мозга већ се користи за Паркинсонову болест и доказано је да може да буде веома ефикасна у смањењу симптома.

Извор: РТС