X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
С љубављу храбрим срцима банер
11/03/2017 |  10:46 ⇒ 12/03/2017 | 21:56 | Извор: РТРС

Декларације на бананама нису тек онако?

Већина људи не обраћа пажњу на наљепнице на кори воћа, већ их инстинктивно скида прије јела. Чак и када их примјети, ријетко ко зна шта те декларације значе. Али, оне нису тамо без разлога, објашњавају стручњаци.
Банане - Фото: Wikipedia
БананеФото: Wikipedia

Осим евентуалног назива произвођача, на декларацији треба да се налази и број који открива важне податке о начину узгоја тог воћа.

Декларације се првенствено односе на воће које је увезено из иностранства.

Наљепница с четири броја

Ако воће има декларацију с четири броја, и почиње с бројем 3 или 4, значи да је узгајано поможу вејштачког ђубрва, односно по пољопривредним правилима која су важила у последњих педесетак година. Лимун је, на пример, означен бројем 4033, док банане носе бројеве 4011.

Наљепница с пет бројева

Ако воће на себи нема четири броја, већ пет - од којих је први број 9, то значи да је органски узгајано. Таква декларација гаранција је тога да је воће узгајано без ђубрива и пестицида. На примјер, органски узгојене банане носе број 94011.

Први број на декларацији је 8

Ово је можда и најважнија декларација јер представља воће које је генетски модификовано, а препознаје се на основу пет бројева од којих је први увијек 8. на примјер, такве банане имају на себи број 84011.

 

Извор:Б92