latinica  ћирилица
15/03/2017 |  14:00 ⇒ 14:56 | Аутор: РТРС

Сребреница- Иконе "преживјеле" пожар

У Сребреници је уништена сва имовина у четири стана у стамбеној згради коју је захватио пожар, а једино су читаве остале иконе на зиду изгорјелог стана Душана и Достане Савић.
Сребреница- Иконе "преживјеле" пожар - Фото: СРНА
Сребреница- Иконе "преживјеле" пожарФото: СРНА

У пожару 12. марта причињена је велика материјална штета. Кров зграде и четири стана потпуно су уништени, а још неколико их је оштетила ватра или вода приликом гашења пожара.

Сва имовина - документа, намјештај, одјећа, обућа, бијела техника, рачунари, фотографије, накит, књиге, слике, сувенири, посуђе, дјечије играчке и друге вриједности у становима су изгорјели.

Међу четири уништена је и стан Душана и Достане Савић, који су 1995. године избјегли из Возуће у Сребреницу, гдје су купили стан прије неколико година.

У овом пожару стан је уништен, али су "преживјеле" иконе, од којих су неке Савићи донијели приликом евакуације из родног краја. Кажу да им је имовина уништена, али да су захвални Богу што им је породица жива.

Они се надају да ће уз помоћ Бога и племенитих људи, по трећи пут, стећи имовину и кров над главом.

- Кућили смо се као млади у Возући, затим када смо избјегли у Сребреницу и купили овај стан и, ево, морамо поново - кажу Достана и Душан.

Савићи вјерују да је Божија воља свемоћна и да је сачувала иконе у стану да би се пред њима молили Богу и, уз његов благослов, поново стекли и створили нормалне услове за живот.

Извор: СРНА