X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
25/03/2017 |  11:03 | Извор: РТРС

Чубриловић: Процесуирати одговорне за злочин у Сијековцу

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић позвао је надлежне правосудне институције БиХ да коначно процесуирају све припаднике Хрватске војске и паравојних бошњачко - хрватских формација који су одговорни за убиства 46 цивила у селу Сијековац, међу којима су били жене, дјеца и старци."
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

То је први велики ратни злочин над Србима у протеклом рату, почињен и прије избијања грађанског рата у БиХ, убијани су недужни људи и звјерски су уништене цијеле породице. Тај злочин не смијемо заборавити и морамо упорно и одлучно тражити да правда коначно буде задовољена, а злочинци изведени пред лице правде", поручио је Чубриловић, поводом обиљежавања 25. година од злочина над Србима у Сијековцу код Брода.

Он је истакао да је тај злочин, нажалост, наговијестио каква ће страдања српски народ доживјети у протеклом рату у БиХ, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

"Породице сијековачких жртава већ четврт вијека чекају да буду процесуирани одговорни за ратни злочини. Ћутање правосудсних институција и за њих и за све српске жртве је увреда и лоша порука", додао је Чубриловић.

У селу Сијековац у општини Брод сутра ће бити обиљежено 25 година од када су регуларне војне снаге Хрватске, са паравојним бошњачко – хрватским формацијама извршиле стравичне злочине и у неколико наврата убили 46 Срба, цивила, жена, дјеце и стараца.

У првом ратном злочину почињеном на територији БиХ убијено је за један час девет лица, међу којима највише чланова породица Милошевић и Зечевић. Убијени су очеви са два, односно три сина.

Извор: Срна