latinica  ћирилица
26/03/2017 |  17:51 ⇒ 17:59 | Аутор: РТРС

Марибор: Дигитални надгробни споменици, 3.000 евра по комаду

Мариборско погребно предузеће добило је већ 50 наруџбина за дигитални надгробни споменик, вриједан 3.000 евра по комаду, чији је прототип прије неколико дана представила група локалних предузетника у сарадњи са тамошњим електротехничким факултетом.
Дигитални надгробни споменици (Фото: Tadej Regent/Delo) -
Дигитални надгробни споменици (Фото: Tadej Regent/Delo)

Дигитални надгробни споменик пружа далеко више информација о покојнику од класичног на којем је у мермеру или камену обично уклесано само име и презиме и датум рођења и смрти, објавила је Словеначка телевизија, преноси Хина.

"Данашњи надгробни натписи врло су кратки, па о покојнику пружају само основне податке, док дигитално доба пружа небројено нових могућности, у животу и после смрти", објавило је поводом постављања прототипа споменика на мариборском гробљу Побрежје локално погребно комунално предузеће.

Дигитални надгробни споменик који напаја соларна батерија корисницима пружа могућност приказивања текста, видео записа и фотографија на екрану заштићеном кућиштем од атмосферских утицаја.

Текст, видео-снимке и фотографије особа може да одабере за свог живота или то након његове или њене смрти може да учини родбина.

У погребном предузећу Марибор тврде да су за такве надгробне споменике добили већ 50 наруџбина, а цијена им је 3.000 евра по комаду без ПДВ-а.

Аутори идеје рачунају на потенцијално велико тржиште Европе и Сјеверне Америке.

Мариборски дигитални надгробни споменик на екрану приказује основне податке, али кад му се приближите активирају се сензори који прате кретање и очи, па укључују приказ снимљених података.

Извор: Танјуг