latinica  ћирилица
27/03/2017 |  11:12 ⇒ 12:49 | Аутор: РТРС

Баљак представио књигу афоризама "Зидови на хоризонту" (ВИДЕО)

Сјетски признати сатиричар Александар Баљак, у приједорској "Галерији 96", представио је своју најновију књигу афоризама "Зидови на хоризонту".
Промоција књиге "Зидови на хоризонту" - Фото: РТРС
Промоција књиге "Зидови на хоризонту"Фото: РТРС

Према ауторовим ријечима, сврха овог дјела је да се јавности скрене пажња на афористику, која је данас запостављен књижевни жанр. Промоцији су присуствовали многи Приједорчани.

"Зидови на Хоризонту" шеста су ауторска збирка Александра Баљака. Књига је специфична по томе што садржи чак 2700 афоризама, што је за дјело из области афористике, веома ријетко.

- То је покушај да се скрене пажња на афористику. То је један жанр који је код нас веома запостављен, у односу на друге књижевне родове, каже Баљак.

Баљак својом новом збирком афоризама на узбудљив, критички и луцидан начин осликава политику, друштво, менталитет и културу савременог свијета. "Зидови на хоризонту" недавно су проглашени за најбољу књигу у 2016. години.

- За разлику од романописаца који сваке године објављују нову књигу, афористичари то не могу да раде. Ево ја сам ову књигу радио девет година, напоменуо је Баљак.

Промоција "Зидова на хоризонту" само су једна од културних манифестација које је у протеклом периоду организовала приједорска "Галерија 96".

Александар Баљак присутнима је говорио и своје афоризме из претходних збирки, од којих су многи постали „дјело непознатог аутора“, што се сматра највећим комплиментом за ауторе у овом књижевном жанру.