latinica  ћирилица
28/03/2017 |  10:08 ⇒ 16:47 | Аутор: РТРС

Шукало од данас дјелује у Клубу ПДП-а, Митровић хоће да буде самостални посланик

Шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Мирослав Брчкало изјавио је у Бањалуци да ће посланик Напредне Српске Адам Шукало од данас у скупштини дјеловати у посланичком клубу ПДП-а.
Шукало - ПДП - Фото: РТРС
Шукало - ПДПФото: РТРС

Брчкало је изразио наду да је ово почетак успјешне сарадње ПДП-а и Шукала.

"И у протеклом периоду смо имали добру сарадњу. Драго ми је што ће Шукало дјеловати у нашем посланичком клубу, јер је један од активнијих посланика у Народној скупштини Републике Српске, а све ово је дио укрупњавања опозиционих политичких редова", рекао је новинарима Брчкало.

Шукало је истакао да је обавијестио генералног секретара Народне скупштине Марка Аћића да ће у будућности дјеловати у посланичком клубу ПДП-а.

"У Клубу ПДП-а ћу дјеловати до 2018. године. Више не постоји сагласност и воља за постојање посланичке групе Напредна Српска, чији ће посланик Горан Ђорђић, према информацијама које имам, у наредном периоду почети да дјелује у Клубу посланика СДС-а", рекао је Шукало.

"Не постоји више воља за постојање посланичке групе Напредна Српска", рекао је Шукало и додао да ће као посланик Напредне Српске убудуће дјеловати у Клубу посланика ПДП-а.

И поред тога што није хтио да коментарише посљедња дешавања у Напредној Српској, Шукало је рекао да ће посланик Напредне Српске Горан Ђорђић наставити дјеловање при посланичком Клубу СДС-а.

Народној скупштини Републике Српске Војин Митровић, који је са листе НДП-а прешао у СНСД, поднио захтјев да убудуће дјелује као самостални посланик, речено је новинарима у Народној скупштини Српске.

ЂОРЂИЋ: УТВРДИТИ СТАТУС ПОСЛАНИЧКЕ ГРУПЕ НАПРЕДНЕ СРПСКЕ

Посланик Напредне Српске у НСРС Горан Ђорђић рекао је да ће са генералним секретаром Народне скупштине Марком Аћићем и послаником исте странке Адамом Шукалом утврдити статус Посланичке групе Напредна Српска, након што је Шукало одлучио да дјелује у Клубу ПДП-а.

Ђорђић је рекао да је садашњи статус ове групе неодржив, с обзиром на то да је остао као једини њен члан.

"Убудуће, док страначки органи не донесу одлуке, бићу самостални посланик Напредне Српске", рекао је Ђорђић новинарима у Народној скупштини.

Коментаришући потез Шукала да остане у Напредној Српској, а да у Скупштини дјелује у оквиру Клуба ПДП-а, Ђорђић је рекао да је немогуће да неко буде у једној странци, а дјелује у оквиру клуба друге странке.

Он је додао да ће Напредна Српска можда у наредном периоду ући у коалицију или фузију са неком другом политичком странком, али да ће о свему одлучити страначки органи.

Самостални посланик Војин Митровић објаснио је новинарима да је јутрос предао захтјев за излазак из Клуба СНСД-а, не наводећи конкретне разлоге за то.

"Јуче је из кабинета предсједника Републике Српске информација сервирана `ЕуроБлицу`, што значи да су прије знали него ја. Остајем на страни на којој сам био", тврди Митровић.

Он је додао да ће стварни разлог тог потеза саопштити када "дође вријеме".

Извор: РТРС/СРНА