latinica  ћирилица
05/04/2017 |  07:42 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

НСРС: Усвојене одлуке о задужењима за санацију касарне и набавку хеликоптера (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас одлуку о капиталној инвестицији и дугорочном задуживању Републике Српске за реализацију пројеката санације, адаптације, реконструкције и изградње комплекса Касарне "Крајишких бригада" Залужани, за потребе Министарства унутрашњих послова, у износу од 6,5 милиона КМ.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

16.32... Пројекат подразумијева изградњу три нова објекта, санацију и адаптацију десет постојећих објеката, док је за два објекта предвиђена санација, адаптација и реконструкција, а цијели комплекс захтијева и вањско уређење.

Посланици су усвојили и одлуку о капиталној инвестицији и дугорочном задуживању Републике Српске за набавку хеликоптера у износу од 9,4 милиона КМ.

Хеликоптер ће се, осим за службене послове, моћи користити и за специјализоване летове као што су сложена медицинска евакуација, гашење пожара и транспорт ватрогасаца у зоне пожаришта, као и за евакуацију становништва у ванредним ситуацијама и транспорт терета приликом елементарних непогода, транспорт и искрцавање специјалног полицијског особља на теже доступна подручја изван мреже комуникација и друге намјене.

Усвојен је Нацрт просторног плана подручја посебне намјене "Клековача", којом се овај документ даје на јавни увид у трајању од 30 дана у сједиштима јединица локалне самоуправе на чијој се територији налази посебно подручје и Народној скупштини.

Одлуком о усвајању Нацрта је предвиђено да Народна скупштина, на приједлог носиоца припреме, утврди Нацрт плана, мјесто, вријеме и начин излагања Нацрта на јавни увид у складу са Законом о уређењу простора и грађењу.

Народна скупштина једногласно је усвојила Годишњи извјештај Омбудсмана за дјецу Републике Српске у прошлој години, која је по пријавама - жалбама поступала у укупно 655 предмета.

Омбудсман за дјецу Републике Српске Нада Граховац и ове године је поново указала на важност оснивања фонда за подршку дјеци са тешким обољењима и ријетким болестима, али и на неопходност измјена и допуна Породичног закона којима би се омогућило остваривање права дјетета у складу са основним захтјевима и принципима УН Конвенције о правима дјетета.

Народна скупштина разријешила је Данијелу Новаковић дужности правобраниоца Републике Српске, као и Мирка Стојчиновића дужности замјеника правобраниоца са сједиштем у Бањалуци, те изабрала је Љиљану Грбић за вршиоца дужности правобраниоца Републике Српске.

Посланици нису изабрали Срђана Кондића за директора Агенције за банкарство Републике Српске, као ни Драгана Сердара за његовог замјеника.

Изабрани су и чланови Комисије за жалбе, чији је предсједник Биљана Васић, и Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти, чији је предсједник Обренка Слијепчевић.

Нису изабрани чланови Републичке изборне комисије.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић закључио је рад сједнице.

16.18... Шеф Клуба СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица упитао је да ли се директор и замјеник директора Агенције за банкарство бирају по старом или новом закону и оцијенио да је Влада требало да поништи конкурс.

Говедарица је напоменуо да је конкурс расписан 14. новембра, а три седмице касније донесене су измјене и допуне Закона о Агенцији за банкарство.

Он је упозорио да би одлука о именовању могла доћи до суда и да је суд врло лако поништи.

Посланик НДП-а Драган Чавић рекао је да за правобраниоца Републике Српске треба бити изабрана особа са високим моралним и професионалним квалитетима, која ће радити у јавном интересу.

Чавић је истакао да су здравствени проблеми претходног правобраниоца Српске Данијеле Новаковић добрим дијелом узроковани одређеним притисцима.

Посланик Напредне Српске Адам Шукало упитао је ко је вршио притисак и мобинговао Данијелу Новаковић, која је због тога имала мождани удар.

Посланик СНСД-а Драго Калабић није задовољан избором чланова, а ни радом Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти.

Посланик Коалиције "Домовина" Адмир Чавка затражио је да му у писаној форми буде достављено какав је начин додјеле и броја бодова за избор чланова у Републичку изборну комисију.

15.21... Комисија Народне скупштине Републике Српске за избор и именовања предложила је парламенту да Данијела Новаковић буде разријешена дужности правобраниоца Српске, на лични захтјев, а Љиљана Грбић предложена је за вршиоца дужности правобраниоца, рекао је предсједник Комисије Радован Вуковић.

Комисија је предложила да замјеник правобраниоца Мирко Стојчиновић такође буде разријешен дужности на лични захтјев.

На приједлог Владе Српске Комисија је предложила да за директора Агенције за банкарство Републике Српске буде изабран Срђан Кондић, а за његовог замјеника Драган Сердар, на период од пет година.

Комисија је предложила и да у Републичку комисију за утврђивање сукоба интереса у органима власти буду изабрани Обренка Слијепчевић, као предсједник, Војислав Марковић, Џелил Коркут, Небојша Гламочак, Борислав Грубач, Гранедина Драгојевић и Гордан Јовановић.

Предложено је да у Комисију за жалбе буду изабрани Биљана Васић, као предсједник, те чланови Данијела Стефановић, Славица Лукић, Муниб Карић и Милена Мајсторовић.

Вуковић је навео да Комисија за избор и именовања предлаже да у Републичку изборну комисију буду изабрани Слађана Шкрбић, Славко Зовкић, Оливер Благојевић, Славко Танасић, Жељка Косјерина и Слободан Софтић.

 У НСРС се данас расправљало о дугорочном задуживању Српске за набавку хеликоптера за потребе Хеликоптерског сервиса

Осим редовних летова, хеликоптер ће се моћи користити за сложене медицинске евакуације, гашење пожара и транспорт ватрогасаца, евакуацију становништва у свим ванредним ситуацијама и искрцавање специјалног полицијског особља на теже доступна подручја.

Oва тачка изазвала је бројне реплике посланика у вези са намјеном летјелице. Опозиција је против одлуке о куповини хеликоптера, било да су средства из редовних прихода или да је ријеч о кредиту. Указују на то да је основна дјелатност Хеликоптерског сервиса обављање летова различитих потреба, гдје између осталог спада превоз функионера, а да су медицинске услуге подведене под специфичне летове.

У владајућој коалицији сматрају да је право вријеме за набавку хеликоптера, јер ће се користити за спасавање живота - под редовне летове, кажу, спадају хитне интервенције и медицинске услуге. Подсјетили су на значај Сервиса у поплавама 2014. године, када су изведене бројне евакуације, збрињавање и превоз становништва.

14.30... Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Драгољуб Давидовић рекао је да се мора размишљати о тешким ситуацијама које могу наступити попут поплава, тешких саобраћајних несрећа, пожара и слично и да је то суштина набавке хеликоптера.

Давидовић је рекао да постоји перцепција да је вожња хеликоптером скупа, али да то није тачно јер је лет од Бањалуке до Требиња јефтинији него одлазак са пратњом од три аутомобила.

Он је предложио да се омогући изнајмљивање летјелице за одређену новчану накнаду.

"Подаци о старости постојећих хеликоптера су узнемирујући", упозорио је Давидовић током расправе о Приједлогу одлуке о капиталној инвестицији и дугорочном задуживању Српске за набавку хеликоптера.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић каже да ће хеликоптер коштати више од 13 милиона КМ, те да се купује по неповољним кредитним средствима.

"Можда некоме милион КМ није много, али реално ријеч је о огромном новцу за Републику Српску у данашње вријеме када имамо много економских, социјалних изазова, када говоримо о положају и дуговима здравственим радницима, пољопривредницима, затим просвјети, борачким категоријама", навео је Бореновић.

Он сматра да је овај пројекат требало финансирати из текућих средстава, уштедом из расхода за стручне услуге.

Посланик Коалиције "Домовина" Адмир Чавка рекао је да је важно да Хеликоптерски сервис служи у сврху спашавања живота, те да би за те потребе требало обезбиједити двије такве летјелице.

Он је додао да стално треба захтијевати да не буде злоупотреба приликом коришћења ових летјелица, те да људи у Хеликоптерском сервису раде поштено и часно.

13.42... Посланик у Народној скупштини Републике Српске Адам Шукало рекао је да због злоупотреба Хеликоптерског сервиса за, како тврди, личне и партијске сврхе не може да подржи Приједлог одлуке о капиталној инвестицији и дугорочном задуживању Републике Српске за набавку хеликоптера за потребе овог сервиса. Шукало сматра да су пред посланицима данас требало да буду статистистички подаци о томе ко је летио, за које намјене и колико је буџетских средстава с тим у вези потрошено.

"Овај приједлог одлуке мора бити промијењен и повучен", рекао је Шукало током расправе о Приједлогу одлуке о капиталној инвестицији и дугорочном задуживању Републике Српске за набавку хеликоптера, за потребе Хеликоптерског сервиса Српске.

Посланик СНСД-а Наташа Радуловић је истакла да Српској треба хеликоптер и упитала зашто је некоме проблем да се предсједник Српске превезе негдје хеликоптером због безбједности и сигурности, с обзиром да су се у бившој Југославији овим летјелицама превозили и пуковници ЈНА.

12.42... Министар финансија Српске Зоран Тегелтија рекао је да ће хеликоптер бити набављен кроз двије јавне набавке, те да ће све бити транспарентно.

"Биће међународни тендер за куповину хеликоптера и знаће се колико кошта. И финансијска средства ће бити набављена кроз јавни позив", рекао је Тегелтија.

Он је додао да ће хеликоптер, према информацијама које има, коштати од 5,5 до шест милиона КМ, а да ће остатак средстава бити за додатну опрему.

Тегелтија је објаснио да директор Хеликоптерског сервиса не присуствује сједници, јер као гост не може учествовати у расправама, нити одговарати на посланичка питања, али да је био на сједницама одбора.

"Мислим да је Хеликоптерски сервис Народној скупштини доставио много информација", рекао је Тегелтија.

Поједини посланици опозиције током расправе критикују начин набавке хеликоптера и сматрају да ће бити злоупотребе у кориштењу, те да би било корисно да добију више информација од директора Хеликоптерског сервиса.

На захтјев Клуба СНСД-а дата је пауза од 15 минута.

12.15... Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је набавка новог хеликоптера за потребе Хеликоптерског сервиса Српске приоритет јер за двије године постојеће летјелице неће бити оперативне, што је ризик.

Стевандић је нагласио да нису наплаћиване медицинске евакуације хеликоптером, којих је било 70.

Посланик СНСД-а Јасна Лукић рекла је да је набавка хеликоптера оправдана јер је све сложеније одржавање ових летјелица, старих од 28 до 36 година.

Лукићева је навела да је важност Хеликоптерског сервиса показана и у спашавању унесрећених током поплава и кризних ситуација, при достављању лијекова и хране до грађана до којих се није могло доћи копненим путем, као и у акцијама Министарства унутрашњих послова Српске.

"Услуге овог сервиса су бесплатне и доступне свим грађанима Српске када се за то укаже потреба", навела је Лукићева.

Посланик Напредне Српске Горан Ђорђић рекао је да је Српској потребан вишенамјенски хеликоптер као модерно превозно средство које ће спашавати животе.

Он је истакао да треба прецизно одговорити на који начин ће се враћати средства, употријебљена за ово задужење, о каквој је летјелици ријеч, ко ће је сервисирати и одржавати, те да ли је Српска при набавци могла проћи јефтиније.

Ђорђић је истакао да у Народној скупштини данас није било никога из Владе ко би посланицима дао релевантне одговоре о предложеној набавци хеликоптера за потребе Хеликоптерског сервиса Српске, којом је предвиђено задуживање до 9,4 милиона КМ.

"Купује се цивилна летјелица и нема ниједног разлога да се то држи у тајности. Влада је у ово ушла паушално и припремила је одлуку коју не може да брани", сматра Ђорђић.

Он је рекао новинарима у Народној скупштини, да је магловито објашњење о цијени хеликоптера, те додао да такве вишенамјенске летјелице данас на свјетском тржишту коштају између 2,5 и 2,6 милиона долара или око 4,5 милиона КМ.

Када је ријеч о предвиђеном начину задуживања за набавку хеликоптера, Ђорђић је упитао да ли постоји финансијска институција која ће дати кредит на пет година са грејс периодом од три године. Он је упозорио да ће стање јавних финансија у Српској бити погоршано ако не буде јасног аранжмана са ММФ-ом.

Посланик СДС-а Давор Шешић нагласио је да је процјена стручњака да Српској треба више хеликоптера, те да би летјелица требало да буде у власништу МУП-а Српске и на располагању за хитне случајеве.

Шеф Клуба ПДП-а у НСРС Мирослав Брчкало рекао је новинарима да ова странка неће подржати Приједлог одлуке о капиталној инвестицији и дугорочном задуживању Српске за набавку хеликоптера, јер је, како каже, крајње вријеме да се престане са политиком задуживања. Брчкало је рекао да ће задужење од 9,4 милиона КМ са каматама грађане Српске коштати више од 13 милиона КМ.

"То је политика којој нема краја. Да су открили само једну аферу из претходног периода могли су хеликоптер набавити из редовних средстава", рекао је Брчкало.

11.33... Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да не треба банализовати и уско гледати на питање набавке новог хеликоптера, који ће, између осталог, служити и за спашавање живота.

"Када причамо о томе морамо изаћи из политичког оквира. Живот је највећа вриједност. Сагласан сам да је тешка економска ситуација, да је задужење непријатно и оптерећујуће, али ако Српска не може набавити хеликоптер у очима окружења мање вриједимо", рекао је Савановић.

Он је рекао да је набавка хеликоптера општа ствар и да је ријеч о вишенамјенској летјелици, те напоменуо да је упитна безбједност постојећих хеликоптера, с обзиром на њихову старост.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић каже да је важан сваки живот, посебно дјетета, који ће бити сачуван захваљујући хеликоптерском превозу, због чега не треба бити спорна потреба за набавку новог вишенамјенског хеликоптера.

Вишковић је нагласио да су садашњи хеликоптери стари више од 30 година и да су више за музеј, него употребу.

"Велика је храброст сјести у хеликоптер стар 30 година. Ти хеликоптери се више не могу поправљати, нема више дијелова и фирме која ће их поправљати. Да ли се ико запитао да одржавање хеликоптера кошта више него рата за куповину новог?", пита Вишковић.

Посланик НДП-а Здравко Крсмановић упитао је зашто се мора користити хеликоптер за "све и свашта". Он је оцијенио да треба набавити летјелицу саму у медицинске сврхе ако је у здравству да потребан хеликоптер.

Он сматра да није добро да се Република Српска задужује за набавку хеликоптера, јер се средства могу наћи на други начин, те питао зашто никада није достављен извјештај о утрошку средстава из Фонда солидарности.

Посланик СДС-а Наде Планинчевић рекао је да опозиција не говори о потреби хеликоптера, већ о злоупотреби финансијских средстава и јавних добара, додајући да је постојећа пракса употребе хеликоптера недопустива.

"Ако се играмо хуманости, онда питам у чему се огледа наша хуманост када у здравственим установама, прије одласка на болничко лијечење, треба купити игле, шприцева и остало?", упитао је Планинчевић и додао да је губитак у здравственом сектору већи од милијарду КМ.

10.52... Посланик НДП-а у Народној скупштини Републике Српске Драган Чавић рекао је да није сагласан са дугорочним задужењем Српске за набавку хеликоптера, јер сматра да ова летјелица неће бити примарно кориштена за потребе превоза болесника, гашења пожара и полицијске послове, већ за превоз функционера.

Током расправе о Приједлогу одлуке о капиталној инвестицији и дугорочном задуживању Српске за набавку хеликоптера, Чавић је рекао да ће задужење од око 9,5 милиона КМ за набавку хеликоптера за потребе Хеликоптерског сервиса Српске служити за "финансирање Владиних идеја и пројеката, као и за потребе шеткања функционера по Српској".

"То није примјерено стању у друштву. Ми смо против ове одлуке и сматрамо да је неморална", навео је Чавић и поздравио сваки транспорт Хеликоптерског сервиса за потребе превоза болесника, евакуација током несрећа, те других потреба које су, како каже, потпуно нормалне.

Он је рекао да је Хеликоптерски сервис Српске посланицима требало да презентује за које све намјене је био ангажован у протеклом периоду и колико летова је обавио.

Посланик СНСД-а Бојан Видић рекао је да се значај Хеликоптерског сервиса показао и приликом евакуација грађана током поплава 2014. године, те да треба повести рачуна о новим кадровима и употреби летјелице приликом гашења пожара.

- Више је разлога који говоре о томе да ову одлуку о задуживању треба подржати - навео је Видић.

........

Министар финансија Зоран Тегелтија, рекао је јуче да би за набавку хеликоптера за потребе хеликоптерског сервиса требало издвојити до 9,4 милиона КМ. Нагласио је да ће се при томе бирати најповољнији рокови, грејс период као и горња граница каматне стопе.

Посланици су јуче окончали расправу о задужењу за пренамјену касарне у Залужанима за потребе МУП-а Републике Српске у износу до шест и по милиона КМ.

Министар унутрашњих послова Драган Лукач, истакао је да није сва улагања могуће финансирати из текућих средстава, из којих је већ планирано седам милиона за набавку нових униформи.

Из опозиције су поручили да нису против улагања у МУП-у, али замјерају што се то финансира кредитним средствима.

Након апсолвирања дневног реда предвиђен је дан за гласање.

Извор: РТРС/СРНА