latinica  ћирилица
02/05/2017 |  11:14 | Аутор: РТРС

Путин потписао закон о забрани именовања дјеце по псовкама

Руски председник Владимир Путин потписао је закон којим се забрањује употреба псовки, бројева, знакова интерпункција, као и назива занимања приликом давања имена дјеци.
Владимир Путин (фото: Sputnik/ ALEXEY DRUZHININ) -
Владимир Путин (фото: Sputnik/ ALEXEY DRUZHININ)

Осим тога, закон ће уређивати и како ће се дијете презивати, односно да ли ће, према договору оца и мајке, дијете носити очево или мајчино презиме, или и једно и друго спојено цртицом, наводе руски медији.

Медији у Русији преносе да прије овог закона није постојало ниједно ограничење приликом давања имена дјеци, а државне институције су биле у обавези да у регистар упишу име које су родитељи свом дјетету дали, како год оно гласило.

Иначе, разлог због чега је овај закон уопште и донијет био је случај са једним дјететом кога су родитељи намјеравали да назову Бoчирвф – биолошки објекат човјека из породице Воронових-Фролових.

Наиме, дијете се родило 26. јуна 2002. године, а због спора који се водио око имена документи ни дан-данас том детету нису издати, пренио је Спутњик.

Највише чудних имена дјеци су давали грађани руске престонице, попут Николај Никита Нил, Христамрирадос, Делфин, Април, Принцеза Данијела, Океана, Софија Сунашце.