latinica  ћирилица
04/05/2017 |  19:58 | Аутор: РТРС

Маслачак регулише шећер

Осим што украшава ливаде и травњаке, маслачак од најстаријих времена има широку примјену у лијечењу најразличитијих болести. Од њега се праве чај, сируп и сок.
Маслачак - Фото: илустрација
МаслачакФото: илустрација

Осим што украшава ливаде и травњаке, маслачак од најстаријих времена има широку примену у лечењу најразличитијих болести. Од њега се праве чај, сируп и сок.

* Чај од маслачка посебно је дјелотворан у терапији дијабетеса, а помаже и у случају малокрвности, реуме, нередовних менструација и камена у жучи. Прочишћава организам, помаже код дегенеративних промјена хрскавице, подстиче знојење. Препоручују га и у борби против дебљине и целулита.

Припрема се тако што се кашика сувог уситњеног коријена стави у 2 дл воде, кува на лаганој температури неколико минута и потом остави да одстоји 15 минута. Затим се проциједи и пије током дана незаслађен, или са додатком домаћег меда.

* Сируп од маслачка спрема се на сљедећи начин: 3 до 4 пуне шаке свјежих цвјетова прелијте са 2 л провреле воде и прокувајте. Затим проциједите и додајте 1,5 кг шећера или одговарајућег заслађивача, као и сок од лимуна. Све то укувавајте на лаганој температури стално мијешајући док смјеса не постане сирупаста (налик меду). Сируп сипајте у стаклене тегле и користите по потреби. Овај "еликсир здравља" јача апетит, прочишћава организам и регулише варење. Узима се по 1 кашика прије сваког оброка. Послије употребе теглу добро затворите.

* За припрему сока самељите листови и корен тек убране биљке (количину одредите по жељи), а онда из самљевене мјешавине исциједите сок. У чашу млијека сипајте 2 кашичице сока, засладите медом и пијте 20 дана, ујутру на празан желудац. Сок се препоручује за лечење стомачних тегоба и хемороида.

Извор: Новости