X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
1411
24/05/2017 |  17:09 ⇒ 20:25 | Извор: РТРС

Свједок: "Ел муџахедин" одговарао Изетбеговићу и Делићу

Свједок Тужилаштва БиХ Хамдија Шљука, бивши референт безбједности у 35. дивизији такозване Армије БиХ, изјавио је данас на суђењу команданту Трећег корпуса Сакибу Махмуљину да је одред "Ел муџахедин" једино одговарао бившем предсједнику такозване републике БиХ Алији Изетбеговићу и бившем команданту ове армије Расиму Делићу.
Суђење Сакибу Махмуљину - Фото: РТРС
Суђење Сакибу МахмуљинуФото: РТРС

Шљука је рекао да се сјећа састанка којем је, осим Алије Изетбеговића, Расима Делића и Сакиба Махмуљина, присуствовао и командант одреда "Ел муџахедин" извјесни Шеих, кога су касније убили припадници ХВО-а.

"Колико се сјећам, на састанке код команданта 35. дивизије /Фадила Хасанагића/ долазили су командант одреда `Ел муџахедин` Муртез и њихов преводилац Ајман", посвједочио је Шљука.

Свједок је рекао да је у операцији "Прољеће 95" учествовао и одред "Ел муџахедин" који је, колико је њему познато, заробио један број "непријатељских војника", али и неколико лица муслиманске националности.

"Заробљене муслимане одред `Ел муџахедин` је предао Армији БиХ, док су српске заробљенике задржали. Мислим да су међу заробљеницима били и неки доктор и медицинска сестра", рекао је Шљука.

Шљука је потврдио да је и у операцији "Фарз 95", чији је циљ био ослобађање Возуће, очествовао одред "Ел муџахедин", те да је било информација да су припадници овог одреда држали одређени број заробљеника.

"Референт за безбједност саопштио ми је да 328. бригада заробила српске војнике, али да их је од њих отео одред `Ел муџахедин`. Према информацијама које сам имао, међу заробљеницима је било и жена", навео је Шљука.

Он је рекао да је добио наређење да оде на "13. километар", гдје се налазила касарна одреда "Ел муџахедин", и провјери те информације.

Према његовим ријечима, када је дошао пред касарну одреда стражари га нису пустили да уђе, већ су уперили пушку у њега и рекли му да сачека да дође неко ко зна језик.

"Када је дошао тај који је знао језик, рекао ми је да командант није ту и да они немају никаквих заробљеника", посвједочио је Шљука.

Свједок је рекао да се након тога вратио у штаб и реферисао надређенима о резултатима своје посјете, те да му није познато шта се послије тога дешавало.

Шљука је нагласио да му није познато да ли је против одреда "Ел муџахедин" вођен неки кривични поступак због непридржавања правила такозване Армије БиХ.

Оптужница терети Махмуљина да, као командант Трећег корпуса у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Наставак суђења заказан је за 7. јуни.

Извор: Срна