X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
С љубављу храбрим срцима банер
29/05/2017 |  21:52 | Извор: РТРС

Чоколада - чудотворни лијек

Одличног је укуса, снижава крвни притисак, помаже да останете будни, може да смањи холестерол и побољша памћење.
Чоколада (Фото: Pixabay) -
Чоколада (Фото: Pixabay)

Одличног је укуса, снижава крвни притисак, помаже да останете будни, може да смањи холестерол и побољша памћење. И, ако се може вјеровати новом истраживању данских научника, редовно конзумирање може да штити од болести срца, можданог удара, деменције и других здравствених проблема.

Који је то чудотворни лијек? Чоколада!

У овом опсежном истраживању посматране су навике конзумирања чоколаде и здравље срца 55 хиљада Данаца. Наиме, научници су посматрали стопу атријалне фибрилације, када различити дијелови срца лупају у различитим ритмовима. Атријална фибрилација утиче на два до три одсто особа у развијеним земљама и повезана је са многим болестима срца.

Истраживање је показало да одрасли који једу чоколаду најмање једном месечно имају брзину атријалне фибрилације 17 одсто нижу од оних који су је јели ређе. Они који су јели чоколаду умјерено, осам до 24 пута мјесечно, имали су 20 одсто мање шансе да пате од аритмије, а они који су још чешће јели чоколаду, имали 16 одсто мање шансе.

"Као део здраве исхране, умјерен унос чоколаде је здрав избор за ужину", изјавила је за Ројтерс главна ауторка студије Елизабет Мостофски. Црна чоколада је најбоља, јер има више благотворног какаоа и мање млијека, шећера и масти.

Међутим, нису постојали докази да конзумација чоколаде доводи до ниже стопе атријалне фибрилације. То би могао да буде лажан однос, гдје се веза између две појаве посматра као да једна изазива другу. На примјер, проценат потрошња сира по глави становника блиска је броју људи који умру када се упетљају у постељину, али то не значи да конзумирање сира чини постељину опасном.

Под претпоставком да је штангла чоколаде заиста превентивно средство за атријалну фибрилацију, за сада је нејасно шта је томе узрок. Чоколада садржи слабо проучено органско једињење познато као флаванол, који може да умањи запаљење ткива. То би могло да спријечи оштећење срчаног ткива, за које се сматра да је узрок атријалне фибрилације.

Подаци су такође показали да они који редовно једу чоколаду имају нижи индекс тјелесне масе од оних који су је једу мање. Стручњаци сматрају да је то лажан однос.

"Врло је вјероватно да су ти људи физички активнији", рекла је Алиса Лихтенштајн, директор и виши научник у кардиоваскуларној лабораторији за исхрану на Универзитету Тафтс у Бостону, која није била укључена у истраживање.

Извор: Новости