latinica  ћирилица
01/06/2017 |  08:34 | Аутор: РТРС

ФБиХ мора да плати Русији 98 милиона долара ратног дуга за гас

БиХ је једина земља бивше Југославије која није регулисала питање дуга за испоручени природни гас током рата, а исто тако и једина земља бивше Југославије која ће клириншки дуг наплатити у новцу.

Новац од клириншког дуга је већ подијељен између ентитета. Ипак, Русија неће одустати од наплате ратног дуга за гас.

БиХ тренутно дугује руској компанији Газпром око 98 милиона долара за ратни гас, који је испоручен од 1991. до 1995. године. Овај дуг износио је укупно 104,8 милиона долара, а од 2009. године, када је почела отплата, Федерација БиХ вратила је свега 5,9 милиона КМ.

Компанија Гас-Рес из Бањалуке недавно је са Газпромом потписала уговор у којем нема обавезе плаћања за ратни дуг, што значи да преосталих 98 милиона долара треба да плати ФБиХ.

Директор БХ Гаса Јасмин Салкић каже за Кликс да је ова компанија одавно упозоравао на могућност да ће након рјешења питања клириншког дуга, Руска Федерација, односно Газпром, тражити регулисање ратног дуга за гас.

- На крају то се и догодило и нашли смо се пред јако озбиљним проблемом, који, колико ја видим, тренутно сви покушавају да минимализују. Говори се о изградњи путева, помоћи пољопривредницима и тако даље. Ни марка није одређена за регулисање обавеза које ће нам врло брзо доћи на наплату. Ово је јако кратковидна политика коју грађани могу врло брзо осјетити на сопственој кожи - каже он.

БиХ ће већ на јесен морати отпочети преговоре с Гаспромом о продужењу уговора за испоруку гаса сљедеће године, али шта ће се десити уколико Русија почне инсистирати на наплати ратног дуга за гас?

- Шта ако наши партнери кажу да неће бити продужења уговора док се не регулишу обавезе везане за ратни дуг? С обзиром да Република Српска користи неупоредиво мање гаса, ово је прије свега проблем Федерације, а поготово Сарајева. Ако се догоди овај црни сценариј већ од почетка наредне године имали бисмо значајно смањену испоруку гаса у Сарајеву - наглашава Салкић.

Република Српска сматра да питање ратног дуга за гас није њен дуг и да то мора ријешити ФБиХ.

Салкић сматра да је велика грешка што се прије расподјеле средстава од клириншког дуга није разговарало о проблему отплате ратног дуга за гас, који би за БиХ у једном тренутку, када то Руси пожеле, могао представљати непремостив проблем.

- Морамо имати на уму још једну ствар. Гас у Федерацију стиже преко Републике Српске, конкретно преко улаза гасовода у Зворнику. Наша преговарачка позиција са Републиком Српском је дакле веома лоша јер смо de facto зависни од њихове одлуке колико ће нам гаса испоручити и по којој цијени - каже Салкић и додаје да је, док постоје отворена питања везана за гас, могуће све па и повећање цијена и смањење испоруке гаса.

Извор: Кликс