latinica  ћирилица
16/06/2017 |  08:36 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

25 година славне Невесињске бригаде (ФОТО/ВИДЕО)

Невесиње данас обиљежава 25 година од формирања Осме херцеговачке моторизоване бригаде познатије као Славна невесињска бригада.
Парастос - Фото: РТРС
ПарастосФото: РТРС

Помен погинулим борцима служен је у цркви Светог Василија, након чега је положено цвијеће на спомен костурници. Организована је и јавна трибина, на којој је говорено о ратном путу ове бригаде.

Син Борикe Шиљеговић погинуо је са само шеснаест година као припадник Невесињске бригаде. Мајка Борика сваке године на данашњи дан долази у спомен костурницу гдје се међу осталим уписаним именима хероја ове бригаде налази и име њеног сина.

Преживјели борци поручују да су поносни што су имали прилику да буду дио Невесињске бригаде и , заједно са онима који су погинули, бране своју земљу.

У свим биткама које је водила у својој зони одговорности Невесињска бригада извојевала је побједу над непријатељем, а двије Митровданске офанзиве могу се сврстати у ред најславнијих битака српске војске у ратовима препуној историји српског народа.

За ратне и војничке заслуге ова бригада прва је у Републици Српској одликована највишим војничким признањем-Орденом Немањића.

Општина Невесиње добила је Орден Републике Српске -највеће републчичко признање које се додјељује за изузетне заслуге према држави, као симбол јуначке борбе српског народа за част, слободу и равноправност.

Невесињска бригада држала је борбену линију дугу преко 100 километара.

На часном и херојском путу погинуло је 476 њених припадника , а рањено више од 1200. Нико од бораца и официра ове бригаде није оптужен ни за један ратни злочин.