latinica  ћирилица
26/06/2017 |  11:31 ⇒ 17:19 | Аутор: РТРС

Лакташи-Завршен 12. интернационални фестивал аматерских позоришта (ВИДЕО)

Додјелом награда и признања у Лакташима је завршен 12. интернационални фестивал аматерских позоришта. Овогодишња селекција представа, према оцјени многих, показала је да су се глумци аматери озбиљно приближили нивоу представа у професионалним позориштима.
Фестивал аматерских позоришта "Лакташи 2017." - Фото: РТРС
Фестивал аматерских позоришта "Лакташи 2017."Фото: РТРС

Трочлани стручни жири једногласан је био да је представа "Хадерсфилд" аутора Угљеше Шајтинца у режији Андрије Стојковића, Академског позоришта из Ниша најбоље овогодишње аматерско позоришно остварење.

"У тој представи смо могли да видимо сјајну режију, сјајне глумце који су на један врло динамичан начин једноставно и у једној камерној атмосфери успјели да изнесу један тако тежак и комплексан текст", рекла је једна од чланица жирија, Наташа Глишић.

Награда за најбољу мушку улогу равноправно се додјељене: Илији Степановићу, за улогу Обрада у представи "Српска драма", Позоришта младих "Абрашевић" из Крагујевца и Милану Косановићу, за улогу Господина Фоке, у представи "О усамљености-Господин Фока", Драмског студија "Соња Маринковић" из Новог Сада.

Милан Косановић из Драмског студија "Соња Маринковић" Нови Сад истакао је да је уживао у својој улози те да му је драго да је она изузетно искрена, колико може да буде.

Током 4 дана фестивала у такмичарском дјелу одиграно је 7 представа које су изабране од укупно 15 пријављених.

"Мислим да је ово један, могу слободно рећи, од најбољих фестивала јер све представе су заиста биле одличне, жанровски различите али заиста смо имали прилику да видимо добре представе које некако превазилазе границе аматеризма", нагласила је Слађана Човичковић, директорица Центра за културу и образовање Лакташи.

Осим такмичарског програма током фестивала организован је пропратни садржај. Задње фестивалске вечери организована је пројекција краткометражних филмова студената Академије умјетности Бања Лука.