X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
С љубављу храбрим срцима банер
23/07/2017 |  09:05 ⇒ 09:48 | Извор: РТРС

Откривени велики тајни пролази испод Ливерпула (ВИДЕО)

Британски истраживачи били су запањени када су пронашли велике тајне пролазе испод Ливерпула које је прокопао дувански тајкун из Викторијанског доба Џозеф Вилијамсон.
Рудник - Фото: илустрација
РудникФото: илустрација

Он је у периоду од 1810. до 1840. године запослио стотине мушкараца да направе огромне пролазе испод дијела града Еџ Хил. Откривени су тек ове недјеље, 10 година након што је пронађен Велики тунел - највећа комора коју је саградио ексцентрични бизнисмен.

Његова сврха је остала непозната, али биографи претпостављају да се Вилијамсон спремао за неку велику катастрофу. Друга теорија је да је желио да обезбиједи посао локалним мушкарцима у периоду рецесије и недостатка послова. Пројекат је трајао 30 година.

Становници Еџ Хила називали су Вилијамса краљем због добротворног рада, али овај мушкарац је био познат и по чудним наређењима. Радницима је знао да каже да копају на једном мјесту, а затим да га затрпају. Тражио је да праве бетонске лукове, а онда да их руше.

Тунели и пролази се налазе на дубини од пет метара. Улазак је био омогућен само људима у које је Вилијамсон имао повјерења.

Извор: Агенције