latinica  ћирилица
28/07/2017 |  07:42 | Аутор: РТРС

Пронађен рецепт против старења?

Научници су открили дио људског мозга величине грашка, помоћу којег, како сматрају, могу да продуже људски вијек.
Илустрација (Foto: lovethatface.com) -
Илустрација (Foto: lovethatface.com)

Истраживачи су открили да је могуће "успорити или чак обрнути различите аспекте старења у цијелом тијелу" допуњавањем зрелих матичних ћелија које контролишу којом брзином тијело стари.

Мала група неурона која изгледа чврсто задржава старење зове се хипоталамус и налази се у основи мозга.

Донгшенг Цеј, са медицинског колеџа "Алберт Ајнштајн" у Њујорку, предводио је нову студију у оквиру које су тестови обављени на лабораторијским мишевима, како би се испитала ова област.

Истраживање, објављено у часопису "Нејчер", показало је да како број ових ћелија временом природно опада, или ако је њихова функција прекинута, органи тијела старе и метаболички процеси старења су бржи, па се смрт јавља раније.

- Наше истраживање показује да број хипоталамичких нервних матичних ћелија природно опада током живота животиње, а овај пад убрзава старење - рекао је професор Цеј.

- Али такође смо утврдили да ефекти овог губитка нису неповратни - додао је он.

Старење би могло да буде задржано повратком ових матичних ћелија "или молекула које они производе", рекао је Цеј.

Научници сматрају да ће људи вјероватно реаговати на утицај матичних ћелија хипоталамуса на исти начин као и мишеви.

Хипоталамус дјелује као централна процесорска јединица рачунара која регулише широк спектар биолошких функција у тијелу и повезује живце и хормоне.

Један од његових најважнијих задатака је одржавање хомеостазе - задржавање различитих дијелова тијела на сталном, стабилном и уравнотеженом нивоу.

Међу бројним функцијама тијела, хипоталамус утиче на контролу температуре, апетит, крвни притисак, откуцаје срца, циклусе спавања, сексуални нагон и варење. Он ради помоћу сложеног низа хормона.

Кључне ћелије хипоталамуса су "матичне ћелије" које сазријевају да би производиле нове неуроне.

Истраживачки тим професора Цеја посматрао је шта се догађало с ћелијама, док су здрави мишеви старили.

Открили су да је број матичних ћелија хипоталамуса почео да се смањује код животиња око 10 мјесеци старости, неколико мјесеци прије него што се обично појављују знаци старења код ове врсте. Мишеви у заробљеништву живе најдуже двије до три године.

- У дубокој старости - код двогодишњих мишева - већина тих ћелија је нестала - рекао је професор Цеј. Када смо матичне ћелије код мишева средњих година селективно пореметили вјештачки, то је довело до "знатно убрзаног старења", рекао је он.

Професор је додао да су мишеви са поремећеним матичним ћелијама угинули раније од осталих.

Сљедећи корак био је убризгавање матичних ћелија хипоталамуса у мозгове мишева чија је залиха ових ћелија била вјештачки потрошена, као и у мозгове "нормалних" старих мишева.

У обје групе животиња различита мерења, укључујући анализу ткива и процјену мишићне издржљивости, координације, социјалног понашања и менталне способности, показују да је старење било успорено или преокренуто.

Анти-ејџинг ефекти су праћени на молекулима званим микро-РНА које су ослободиле матичне ћелије.

Ови мали дијелови генетског материјала играју кључну улогу у регулисању активности гена. Упаривањем са РНА молекулима, који носе упутства о генетском коду машинерији за производњу протеина у ћелијама, они могу ефикасно да искључе одређене гене.

Када је микро-РНА извађен из матичних ћелија хипоталамуса и убризган у цереброспиналну течност мишева, старење је још једном знатно успорено.

Као први корак ка новим третманима против старења, научници сада покушавају да идентификују специфичне врсте микро-РНА против старења и евентуално друге течности из матичних ћелија хипоталамуса које могу да играју важну улогу у овом процесу.

Извор: Спутњик