latinica  ћирилица
15/08/2017 |  11:48 | Аутор: РТРС

Европљани под стресом

"Израбљивање" се не исплати ни послодавцима, јер чак 39 одсто радника каже да су због здравственог стања принуђени да узимају слободне дане, али им није било пријатно да послодавцима открију разлог тога.
Стрес -
Стрес

Све већи захтјеви послодаваца на Старом континенту, уз све мањи број радника, односно већу стопу незапослености, узимају данак - показују подаци о здравственом стању запослених. Трећина Европљана пати од анксиозности, стреса или депресије.

У истраживању је учествовало 2.000 запослених, а њих 34 одсто, односно сваки трећи, признаје да има неки здравствени проблем изазван стресом на послу.

"Израбљивање" се не исплати ни послодавцима, јер чак 39 одсто радника каже да су због здравственог стања принуђени да узимају слободне дане, али им није било пријатно да послодавцима открију разлог тога. Да се менталне болести још не разумију на прави начин, показује и податак да скоро четвртина радника примјећује да у њиховој организацији не препознају и не схватају озбиљно упозоравајуће симптоме.

Психолози упозоравају фирме да приступе рјешавању овог проблема, јер ће се то на дуже стазе свима исплатити, пошто продуктивност опада због боловања и слободних дана.

Извор: Новости