latinica  ћирилица
23/08/2017 |  18:43 ⇒ 20:51 | Аутор: РТРС

Аустрија забринута због исламизације Сарајева (ВИДЕО)

Потпуно покривене жене у БиХ и западном Балкану најмање везе имају с религијом, а много више са стварањем паралелних друштава, која отежавају нормално функционисање и суживот у тим земљама, званични је став Министарства спољних послова Аустрије.
Исламизација - Фото: РТРС
ИсламизацијаФото: РТРС

Тај став јуче је у ауторском тексту изнио и министар спољних послова Аустрије,Себастијан Курц, који тврди да забрађене жене на западном Балкану и у БиХ примају новац да се такве појављују на улици.

Да су покривене жене сарајевска свакодневица и да најезда тог "тренда" не опада, јасно је свакоме ко посјети Сарајево. Нису нове ни опште поруке из Европе како радикални ислам у БиХ и западном Балкану није добар, а још старија је вијест да се по том питању ништа не ради. Није тајна ни да се за ношење вјерских обиљежја добија новац, што можда и најбоље говори о позадини те појаве.

"Министарство иностраних послова Аустрије сматра да повећана појава потпуног покривања жена у БиХ и земљама западног Балкана забрињава, јер потпуна покривеност није израз религиозности, него је симбол паралелних друштава и отежава суживот. Стога се морамо концентрисати на то, да дјелујемо против развоја паралелних друштава"

Понављање очигледних ствари до сада није имало ефекта, сматра предсједник Српске Милорад Додик, а Европа је, додаје, пропустила много шанси да казни исламски радикализам.

"Сви знају да се то плаћа. У Сарајеву се тачно зна колико кошта када носите један дан мараму, три дана, када носите суботом, недјељом или неким важним празником. Има жена које то професионално раде, прате их њихови службеници, и које за то примају 300 КМ. Ми смо указивали на то и раније. Из тог разлога, неки су у Европи говорили о нама као о лошим момцима, а сада, када је све то покуцало на врата Европе, онда имамо такве оцјене", рекао је предсједник Српске.

Курцова изјава, каже Додик, својеврсна је сатисфакција за српски народ, али закасњела. Док су муџахедини сјекли српске главе, додаје, радикални ислам никога у Европи није забрињавао. Сад, каже, кад је увелико на вратима Европе, сад је и прича друга. Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић не сматра да је проблем с исламском заједницом тако великих размјера, а све ће се ријешити на папиру с њима. Додуше, тај папир није парафиран више од двиј године, за разлику од споразума с католичком и православном заједницом.

 А од радикалног ислама, кажу стручњаци, тек ће Европу да заболи глава.

- Ако ви један дух све више храните, храните га негативним појавама које нису прихватљиве европским нормама, не само идеолошки, него ни визуелно, ја мислим да то у будућности може да представља изузетно велики проблем - истакао је аналитичар Мехмедалија Нухић.

Да декларативне изјаве и општи ставови никад нису ријешили ниједан проблем, такође је општепозната ствар. Тако ни опажање да се забрађене жене у све већем броју шећу Сарајевом, ако већ јесу дио паралалне структуре у секуларној држави, како тврди Курц, неће ријешити проблем с тим структурама. Шта ће тачно подузети Аустрија, која и сама слови за центар радикалног ислама склоног тероризму, остаје, непопуларно, тек да се види – или не.