latinica  ћирилица
05/09/2017 |  18:23 ⇒ 06/09/2017 | 10:40 | Аутор: РТРС

Зашто нису испуњене уписне квоте на универзитетима у Српској? (ВИДЕО)

Слободних мјеста на факултетима никад више, студената никад мање.
Студенти - Фото: РТРС
СтудентиФото: РТРС

Први пут, према свему судећи, оба универзитета у Српској мораће да распишу и трећи уписни рок, да би попунили мјеста на факултетима. Ништа боља ситуација није ни на приватним високо-школским установама.

Након првог уписног рока 1429 слободних мјеста на Универзитету у Бањалуци.

467 кандидата пријавило се на други уписни рок. Када би сви били примљени, то не би било ни 70 одсто од планираног, жале се надлежни. Због чега је то тако, прави одговор још нису нашли. Погрешна уписна политика, пад наталитета, одлазак младих, само су неки од изговора.

Све више видим како млади око себе гледају високо образоване конобаре, трговце и онда једноставмно постављају себи питање чему уопште се мучити са факултетом. Одлазе вани и то се некако мора зауставити, каже Страин Посављак, проректор за наставу и студентска питања.

Да је мањак студената проблем који је узео маха, показује и чињеница да заинтересованих нема ни на смјеровима који гарантују посао одмах по завршетку студија. Иако је приједорски Рударски факултет, први у Српској од ове академске године, отворио нови студијски програм – геолошко инжењерство, у првом уписном року на овај смјер није уписан ниједан студент.

У другом тек седам пријава, четири на геолошко инжењерство и три на рударство.

- Ја сам чисто изненађен са једним апсолутним одсуством одзива средњошколаца да упишу један програм за који нпр. до прошле године Влада Републике Српске  је давала стипендију за студијски програм геолошког инжењерства који су студирали у Србији и другхим земљама. То значи да је то један дефицитаран кадар и сад наједном ми отварамо тај студијски програм, а нико се не пријављује на то, истиче Владимир Малбашић, декан Рударског факултета Приједор.

Слична ситуација и на приватним факултетима. Иако биљеже благи пораст уписаних студената у односу на прошлу годину, далеко је то од планираног. Чекају крај септембра, када , кажу, већина студената након што не упише државни факултет, закуца на њихова врата.

- Треба се мало порадити на студијским програмима јер ми овдје генерално сви радимо по студијским програмима који су давно превазиђени и који су стари по неколико десетина година, напомиње Слободан Жупљанин, проректор за наставу и студентска питања НУБЛ.

Једини који могу да се похвале већим интересовањем матураната, јесу – Медицински факултет у Фочи и новоосновани Факулет безбједносних наука у Бањалуци. Ове године, уписна квота на медицини попуњена је још у првом року.