latinica  ћирилица
06/09/2017 |  16:07 | Аутор: РТРС

Кетогена дијета - предности и мане

Посљедњих мјесеци свијет не престаје да прича о кетогеној дијети.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

Није ни чудо јер се у њу куну Ким Кардашијан, Гвинет Палтроу и друге холивудске звијезде за које се шушка да добар изглед дугују управо овој дијети.

Али, да ли је исхрана богата мастима, умјерена у протеинима и сиромашна угљеним хидратима заиста толико добра? Асоцијација нутрициониста из Аустралије савјетује опрез.

Ријеч је о режиму исхране старом скоро сто година и првобитно осмишљеном у терапеутске сврхе како би помогао контроли епилептичних напада. Деведесетих ју је открио Холивуд, па се њена популарност проширила брзином муње.

Мада се кето-дијета, како јој тепају, базира на мастима, ријеч је о тзв. здравим мастима попут орашастих плодова, авокада, рибе, прије него на нездравим, попут млијека, павлаке, путера. Док се у стандардним дијетама конзумира 30 до 50 посто угљених хидрата, овде је унос ригорозно смањен на 5-20 одсто. Када се у исхрани конзумира мало угљених хидрата, тијело се пребацује у метаболичко стање под називом кетоза, што значи да се наталожене масти претварају у кетоне који хране мозак и мишиће, што онда резултира појачаним сагоријевањем масти и релативно брзим губитком тежине.

Управо је овај аспект споран за аустралијске нутриционисте јер мада је на тржишту мноштво дијета са смањеним уносом угљених хидрата, кето-дијета је по овом питању једна од најригорознијих. Да би се поштовао препоручени дневни унос угљених хидрата, дозвољено је појести пола кромпира или једну јабуку или попити шољицу јогурта. Зато нутриционисти упозоравају да се овом дијетом не уноси довољно витамина, минерала и влакана, па науштрб краткорочног губитка тежине, остају потенцијално опасне посљедице.

Када је исхрана сиромашна влакнима, постоји могућност затвора, што по аустралијским нутриционистима, на дуже стазе повећава ризик од рака цријева. Влакна из воћа, поврћа и житарица цијелог зрна доприносе развоју добрих бактерија, што чини цријева здравим.

Такође, резултати су неизвјесни на дуже стазе. Најбоља дијета није она која је популарна међу холивудским звијездама или нашим познаницима, већ она коју можемо да пратимо. Управо тај субјективни моменат чини кетогену дијету неуспјешном. Већини људи је тешко да се придржавају свих ограничења јер ова дијета искључује бројне групе намирница, од воћа и поврћа, преко млијечних производа, до пиринча, хљеба и тестенине.

Закључак аустралијских нутрициониста је да је ова дијета добра на краће стазе јер заиста пружа одређене метаболичке користи, као и да је корисна у третирању одређених медицинских обољења, али да не може бити препоручена општој популацији јер није испитана ефикасност и безбједност на дуже стазе.

Извор: Новости.рс