latinica  ћирилица
08/09/2017 |  15:59 ⇒ 16:03 | Аутор: РТРС

Да ли вам је заиста потребан протеински суплемент?

Модерни фитнес ентузијасти сматрају протеинске суплементе својим главним оружјем. Међутим, да ли су они заиста бољи од оних које добијамо из хране?
Протеини - Фото: Screenshot
ПротеиниФото: Screenshot

Протеински прахови оригинално су направљени како би помогли бодибилдерима и спортистима да се опораве од интензивних вјежби. Уместо да сједе и једу обилне оброке, како би опоравили исцрпљене мишиће, могу да узму брзи оброк из флашице.

Међутим, тренутно се протеински суплементи рекламирају као неопходност за све оне који се баве вјежбањем, што није истина.

Наиме, неко ко има 70 кг, треба да узима свега око 70 грама протеина дневно, а будући да у једном пилећем филеу има око 40 грама протеина, а у два јајета око 12 грама, јасно је да је правилном исхраном лако доћи до жељене количине.

Вегетаријанци, професионални спортисти и бодибилдери заиста имају повећане потребе за протеинима и код њих је суплементација углавном оправдана, али у исхрани "обичних" људи углавном су вишак.

"Готово сви здрави људи могу лако да добију све потребне протеине из хране. За некога ко вјежба, много боље је да једе здраву храну", сматра Хелен О'Конор, професорка Универзитета у Сиднеју.

Оно што иде на руку протеинским суплементима је њихова практичност, будући да их је лако носити са собом и попити непосредно послије вјежбања, када се и препоручује повећан унос протеина.

Кључ је у томе да се протеински суплементи третирају баш онако како њихов назив сугерише - као "додаци" добро балансираној исхрани, а не као њена замјена.

Извор: Б92, news.com.au