latinica  ћирилица
08/09/2017 |  16:09 ⇒ 16:10 | Аутор: РТРС

Научници коначно дешифровали "ђавољу поруку" из 17. вијека

Једно од најмистериознијих шифрованих писама из 17. вијека наводно је написала италијанска калуђерица коју је запосједнуо ђаво. Међутим, сада је порука нечастивог коначно дешифрована и то уз помоћ алгоритма с мрачне стране интернета.
Ђавоља порука из 17 вијека -
Ђавоља порука из 17 вијека

Сестра Марија Кроћифиса дела Консеционе наводно је вриштала и онесвjешћивала се, док је мимо своје воље исписивала писма у самостану Палма ди Монтекјаро на Сицилији. То су, како се вjеровало, били наговори ђавола да му се придружи, уместо да служи Богу.

Једно од писама, исписано чудним словима и знаковима, је преживело све ове вијекове, а дешифровали су га истраживачи Лудум научног центра на Сицилији и то уз помоћ алгоритма ког су нашли на мрежи Тор.

"Чули смо за софтвер, за који вјерујемо да је кориштен од стране служби безбједности за дешифровање тајних порука", каже директор центра Данијел Абате. "Упоредили смо писмо са неколико алфабета, између осталог, грчким, арапским, латинским и рунама, како бисмо га дешифровали и заиста смо открили ђаволску поруку".

У писму се Бог, Исус и Свети Дух помињу само као "мртав терет" и саркастично закључује: "Бог мисли да може ослободити смртнике", додајући да "овај систем не ради ни за кога".

У писму се чак тврди да је Бога и Зороастера (или Заратустру) измислио човек.

"Вјерујем да је калуђерица добро владала језицима, што јој је омогућило да измисли код, а да је због шизофреније умишљала разговоре с ђаволом", каже Абете. "То, међутим, није спријечило многе заинтересоване сатанистичке секте да ме контактирају, откако сам објавио откриће".

Извор: Б92