latinica  ћирилица
10/09/2017 |  19:41 ⇒ 19:42 | Аутор: РТРС

Човјек који је знао све о свима - једна је од највећих мистерија

"Нико никад није успио да сазна све о Тому Корбалију", написао је новинар Имон Џаверс у чланку за Базфид.
Том Корбали (Фото: Library of Congress/newser.com) -
Том Корбали (Фото: Library of Congress/newser.com)

Упркос тексту од 10.000 ријечи о мушкарцу са многим пофесијама - приватни детектив, шпијун, повјереник - Имон Џаверс наводи да нико никад неће успјети да сазна све о Тому Корбалију.

Корбали је имао врло необично дјетињство.

Касних двадесетих, када је имао 6 или 7 година, отет је јер његов отац није успио да исплати дуг. Његова породица, која је држала агенцију за приватно истраживање и чије су услуге користили бројни политичари и угледни грађани, побринула се за то да се дјечак безбиједно врати кући.

Корбали је касније неколико пута ухваћен на бродовима као слијепи путник, а у 22. години постигао је "скоро немогуће": отпуштен је из војне службе током Другог свјетског рата због лошег владања.

У послијератној Њемачкој био је амерички шпијун, а када се вратио у САД - добро одјевен и увијек окружен дамама - искористио је своје шпијунске способности за бављење детективским послом.

Корбали се тако нашао раме уз раме са многим филмским звијездама и политичарима - укључујући тренутног предсједника САД Доналда Трампа, како би сакупио што више повјерљивих информација које је продавао америчкој елити по врло високим цијенама.

ФБИ такође сумња да је зарађивао на преварама у вези са осигурањем и прослијеђивао новац у швајцарске банке.

Оно што је најзанимљивије јесте да је Корбали увијек био и остао права енигма, преноси Њузер.

Примјера ради, у тренутку његове смрти 2004. године, у његовом сефу у Лондону понађено је млијеко за кафу, лажан британски пасош и кључ, пише Џаверс.

Иако се нагађа да су служили попут неке врсте прве помоћи за случај бјекства, нико никада није успио да ријеши мистерију.

Извор: Агенције