latinica  ћирилица
16/09/2017 |  13:18 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Октобарска пензија биће увећана за три одсто (ВИДЕО)

Директор Фонда за пензијско-инвалидско осигурање Републике Српске Младен Милић изјавио је данас да ће октобарска пензија, која ће бити исплаћена 10. новембра, бити увећана за три одсто.
Ракуљ и Милић - Фото: РТРС
Ракуљ и МилићФото: РТРС

Милић је на сједници Управног одбора пензионера Републике Српске у етно селу "Станишићи" код Бијељине рекао да ће потом, у другом кварталу наредне године, пензије бити увећане за још два одсто, јер је први квартал најтежи за буџет имајући у виду да је почетак године и да има доста празничних дана.

- Фонд ПИО Српске, као сервис осигураника и корисника права и установа чији је оснивач Влада Републике Српске, заједно са Народном скупштиниом Српске апсолутно је спреман да примијени договор између Владе Српске и Удружења пензионера о ванредном повећању октобарске пензије, чија исплата ће почети 10. новембра - рекао је Милић.

Милић и предсједник Управног одбора Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ апсолутно су сагласни о стопи повећања пензија у наредном периоду.

На овај начин, каже Милић, биће испуњен закључак Народне скупштине Српске о повећању, које ће по прерачунатој стопи износити и нешто више од пет одсто.

Он је рекао да ће се пратити ситуација до краја године када је ријеч о редовном усклађивању пензије по систему 50 одсто раст трошкова живота и 50 одсто раст просјечне пензије у Републици Српској, што је према садашњим показатељима негдје на нули.

- У сваком случају, ако Републички завод за статистику изађе са подацима да је било повећања, Фонда ПИО ће у складу са законом укалкулисати и то повећање - рекао је Милић.

Ракуљ је рекао да је Управни одбор Удружења пензионера Републике Српске данас прихватио мишљење Владе Српске о повећању од пет одсто, с тим да ће "бити разумијевања" да ово повећање неће бити одмах у цјелини исплаћено, него дио уз новембарску пензији, а дио неколико мјесеци касније.

- Ако буде новца све ће бити одједном исплаћено, што је став Владе, а што ми у потпуности прихватамо - рекао је Ракуљ.

Он је навео да је Управни одбор расправљао и о ревизорским извјештајима буџета Републике Српске и Фонда ПИО Српске.

- Није било никаквих расправа у вези са радом Фонда јер је он од Главне службе за ревизију добио позитивно мишљење без иједне примједбе на рад Фонда. Око буџета Републике Српске тражимо нека разрјешења јер је то, како видимо, нешто гдје има неспоразума. Тражимо разјашњења чији су кредити, јер се не помињу код Фонда ПИО у ревизорском извјештају па ћемо тражити разјашњења до краја - рекао је Ракуљ новинарима.

Он је истакао да Управни одбор пензионера Републике Српске осуђује поступке у Народној скупштини Српске јер то "није начин како да се дјелује у правцу рјешења проблема".

Извор: СРНА