latinica  ћирилица
25/09/2017 |  20:03 ⇒ 20:59 | Аутор: РТРС

У Требињу новчаним накнадама подстичу склапање бракова (ВИДЕО)

На југу Српске одлучили су да новчаним накнадама стимулишу ступање у брак. Власти Требиња су одлучиле да из буџета 18 мјесеци исплаћују новчане накнаде за све оне који ступе у брак. Услов је да су старији од 38 година.
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

Одлука о додјели подстицајних средстава за склапање брака јасно је дефинисана. Потребно је да један од будућих брачних супружника има 38 и више година, да једна од те двије особе живи у Требињу и да након ступања у брачну заједницу живот наставе у овом граду.

- Ми смо се опредијелили на три нивоа додјеле средстава. Ако брачни друг у заједници има плату већу од просјечне плате у Републици Српској добијаће мјесечну накнаду у износу од 200 КМ, у трајању од 18 мјесеци. Ако брачни друг има плату мању од просјека у Републици Српској добијаће накнаду у износу од 350 КМ 18 мјесеци, а ако брачни пар нема примања њихова накнада ће износити 650 КМ у трајању од 18 мјесеци - истиче градоначелник Требиња Лука Петровић.

Одлука првог човјека Требиња изазвала је изузетно позитивне реакције становника овог града. Градоначелник поручује да је циљ ове одлуке да брачни парови долазе у овај град, а не да га напуштају.

Процјењује се да у Требињу има око 500 неожењених момака и неудатих дјевојака који имају 38 и више година.

- Ми бисмо били задовољни када би се у овој години реализовало 50 бракова. Уколико би од тих 50 парова сваки други добио дијете, Требиње би добило још један разред - истиче Петровић.

Петровић поручује да ће се, у складу с могућностима, старосна граница коју дефинише ова одлука помјерати на мање, а и да се, у зависности од броја захтјева, средства из буџета за ову намјену могу повећавати.

Одлука градоначелника ступа на снагу 1. октобра.