latinica  ћирилица
11/10/2017 |  08:39 | Аутор: РТРС

Како да се на природан начин изборите са холестеролом?

Ако не желите да у неком тренутку живота постанете дословно зависни од лијекова за повишени холестерол, морате да регулишете исхрану и редовно радите анализе крви.
Салата од авокада - Фото: АП
Салата од авокадаФото: АП

Правилним одабиром оброка у већини случајева можете да регулишете однос "доброг" и "лошег" холестерола и тако знатно смањите шансу од појаве многих кардиоваскуларних болести.

Представљамо вам намирнице које ће вам у томе помоћи:

Овсена каша

Овсене пахуљице су препуне растворљивих влакана, за које је познато да снижавају ниво лошег холестерола. Пожељно је да сами правите своју овсену кашу, јер инстант варијанте немају ни приближно довољно влакана.

Риба

Риба је богата здравим масноћама и омега 3 масним киселинама, које помажу организму да се избори са нагомиланим холестеролом. Организам човјека не производи омега-3 и због тога је неопходно да га уносите кроз храну или суплементацију.

Орашасти плодови

Орашасти плодови су идеална ужина. У њима се, као и у риби, налазе незасићене масноће, које снижавају ниво "лошег" холестерола у ћелијама. Неки орашасти плодови су бољи од других, али су у умјереним количинама сви пожељни у исхрани.

Махунарке

Махунарке су "убице" холестерола, јер су препуне растворљивих влакана која подстичу варење и избацивање свих штетних материја.

Зелено лиснато поврће

Сви знамо да је зелениш добар, али је и нарочито користан у борби против холестерола. Уз сваки оброк поједите спанаћ или салату, а нека се на вашој трпези редовно нађу и кељ и купус. Зелено поврће је препуно витамина и минерала, као и већ поменутих влакана.

Авокадо

Авокадо је богат извор здравих масноћа и зато може да буде добар савезник у борби против холестерола.

Чај

Бирајте зелени чај или неку мјешавину биљних чајева намијењену снижавању холестерола. У појединим травама, као и у зеленом чају, налазе се фитохемијски антиоксиданти који помажу вашем организму да се избори са повишеним холестеролом.