latinica  ћирилица
11/10/2017 |  13:05 | Аутор: РТРС

Врсте главобоље, када се треба обратити љекару

Готово свако од нас сусрешће се неколико пута у животу са главобољом. Неко им је склонији неко не, али ријетко ко зна да се и главобоље међусобно разликују, и та на неке од њих треба обратити посебну пажњу.
Илустрација
(Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Главобоља је некад симптом да нам се спрема вироза или упала синуса. Некада је обавезан пратилац мамурлука, а некада је ту због стреса. Има и главобоља које се јаве одједном и за само неколико секунди чини вам се да ће вам глава пући.

Љекари су главобоље подијелили у шест типова на основу тога гдје је бол лоциран:


Главовоља лоцирана у горњој половини главе

Овај тип карактеришу болови у слијепоочницама и испред ушију. Оваква главобоља није опасна, али често умије да траје данима и да стално потмуло боли. Често је прате и преосјетљивост на звукове и свјетло, а углавном је једино што можете да урадите јесте да што прије попијете таблету против болова и легнете у замрачену собу.

Тензијска главобоља

Карактеришу га болови око јагодица и изнад очију. Обично је осјећај као да је глава стегнута обручем. Такође није опасна, а углавном и не траје предуго. Често је индикатор стреса и помаже уколико одспавате када се појави.

Кластер

Ову главобољу дефинише бол на једној страни лица, лоциран око ока. Ово је јака главобоља која нестаје и враћа се у циклусима који могу да потрају и до мјесец дана. Између два напада могу да прођу и године. Код овакве главобоље стање се углавном побољшава кретањем а не мировањем. Обично се на страни на којој је главобоља запуши нос или из те ноздрве цури секрет, капак натекне, око је црвено и облива вас зној.

Бол у челу

Овде се ради о класичној главобољи због упале синуса, а бол може да се прошири и на јагодице. Помаже инхалирање и туширање што топлијом водом.

Бол у потиљку и тјемену

Оваква главобоља указује на проблеме у кичми и врату. Обично мучи људе који дуго сједе, па вам се препоручује више рекреације.

Бол у сљепоочницама

Ако дуго потраје, може да води у тензијску главобољу, а поред сљепоочница, боле и уши, лице, свако помјерање вилице која "шкљоца" када је помјерате. Ово је тип главобоље који треба провјерити са љекаром.

КАДА ЈОШ ТРЕБА ИЋИ КОД ЉЕКАРА?

Уколико нисте склони главобољама, а након 50. године нагло почну да се појављују

Уколико вам се јави посебно неуобичајена главобоља, некарактеристична за вас

Уколико се бол појачава када се крећете или кашљете

Уколико примјетите да вам главобоља утиче на менталне функције и промјену личности

Уколико главобољу прате укоченост врата, температура, збуњеност, заборавност, смањен вид, успорен говор

Уколико главобољу прати црвенило у очима и пуцање капилара

Уколико је главобоља посљедица ударца у главу

Главобоља која долази без неког посебног разлога (рецимо, пробудила вас је).