X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
17/10/2017 |  08:06 ⇒ 08:10 | Извор: РТРС

Чувена Ћилибарска соба закопана у пећини?

Ћилибарска соба би могла бити сакривена у једној од пећина Рударских планина на југу Саксоније, недалеко од Дрездена, саопштили су Дејли мејлу тројица њемачких истраживача.
Соба од ћилибара (Фото:Sputnik/ Дмитриј Коробејников) -
Соба од ћилибара (Фото:Sputnik/ Дмитриј Коробејников)

Леонард Блуме, Гинтер Екард и Петер Лор започели су потрагу за ћилибарском собом након што су добили информације од "поузданог извора" да се легендарна соба налази код Дрездена. Лор је уз помоћ радара скенирао тло пећине Принца и открио шупљине које личе на бункер.

- На зидовима смо нашли трагове од челичних каблова који су се користили за спуштање терета на дубину. Према подацима георадара, под пећином се крије систем тајних тунела - тврди Екард.

Прво помињање ове пећине датира још из 1455. године, али нема никаквих података у архивама о времену Трећег рајха. По мишљењу истраживача, то говори да су информације биле уништене. Према ријечима Лора, у прилог теорији да се Ћилибарска соба налази у пећини Принца говори чињеница да се недалеко од ње налазила жељезничка станица у којој је у априлу 1945. године био примијећен воз из Кенигзберга. Он такође сматра да се у пећинама може налазити и благо посљедњег цара Њемачког царства, Вилхелма II. Тренутно истраживачи траже новчана средства за наставак истраживања.

Раније су пољски археолози саопштили да би Ћилибарска соба могла да буде сакривена поред замка у граду Пасленк. До таквих су закључака дошли послије истраживања околне територије уз помоћ георадара и томографа. Почетак ископавања планиран је за ово љето.

Њемачка војска је 1941. године однијела собу из Царскоселског дворца и пренијела је у Кенигзберг. Ћилибарски пано је смјештен у Краљевски замак у престоници Источне Пруске.

Приликом повлачења Вермахта на прољеће 1945. године, соба је нестала без трага. Као могућа мјеста на којима би благо могло да буде сакривено спомињу се Калињинградска област, Њемачка, Пољска и Чешка.

Извор: Спутњик