X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
С љубављу храбрим срцима банер
31/10/2017 |  08:27 | Извор: РТРС

Људи који живе на селу мање склони депресији

Једна студија је потврдила да су људи који живе у областима окруженим бујним растињем и отвореним просторима мање склони депресији од оних који живе у градовима.
Природа - Фото: РТРС
ПриродаФото: РТРС

Истраживање је доказало да они који имају слободан приступ пољима и дрвећу имају 16 одсто нижу стопу смртности од оних који живе у урбаним џунглама.

- Све је више доказа, и они су веома чврсти, да људу који живе у заједницама могу да напредују само кад имају приступ природи. Свима нам је у животу потребна природа, она нам даје слободу и помаже да живимо здравије, па ипак се заједнице у градовима рутински одвајају од природе у свом окружењу, а то гуши њихово благостање - рекао је Роби Блејк из организације Пријатељи земље Европе, један од иницијатора истраживања.

Истраживања су показала да се особе које су оперисале бешику, а које су могле кроз прозор да гледају лишће и дрвеће, опорављају брже од оних који могу да виде само зид. Такође, особе које су могле да гледају кроз прозор имале су мање постоперативних компликација и требало им је мање лијекова против болова.

Истраживања са Харварда су утврдила да људи који живе у великим градовима имају 12 одсто већу стопу смртности него они који живе у областима гдје су им доступне зелене површине. Проучавања обављено на 110.000 жена показало је да оне које живе у урбанизованим областима имају већи ризик од рака и обољења дисајних органа. А оне које су живјеле у зеленијем окружењу имале су 13 одсто мању стопу смртности од рака, а 37 одсто мању стопу смртности од обољења дисајних органа.

Истраживања показују да шетња или трчање природним зеленим површинама смањује депресију, бијес и умор, а побољшава пажњу у односу на оне који шетају или трче у вјештачком окружењу.

Извор: Спутњик