latinica  ћирилица
08/11/2017 |  07:41 ⇒ 09/11/2017 | 07:58 | Аутор: РТРС

Митровдан-крсна слава БОРС-а, централно обиљежавање у Невесињу (ФОТО/ВИДЕО)

Његово преосвештенсто владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије служио је Свету архијерејску литургију у Цркви Вазнесења Господњег у Невесињу поводом Митровдана, Дана општине и славе Борачке организације Републике Српске, те обиљежавања митровданских битака 1992. и 1994. године.
Невесиње - Фото: РТРС
НевесињеФото: РТРС

Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије рекао је у бесједи након литургије да су се на Митровдан догодиле најславније и најчистије побједе.

Он је нагласио да је дух Светог Димитрија био присутан у сваком погинулом борцу и рањенику, да је то дух који је храбар, непоколебљив, дух пожртвовања, дух који каже да слобода нема цијену и који је неуништив.

"Тим духом надахнути, погинули су најхрабрији међу нама", додао је владика Григорије.

Он је нагласио да је потребно за Невесиње борити се, не само у рату, већ и у миру, на све могуће начине који су дозвољени, људски и културни.

Владика Григорије је навео да је од зла на свијету гора само глупост јер глупости се не можемо супротставити.

"Ако хоћемо да се ослободимо глупости, морамо тежити људскости. Митровданска офанзива није само војничка побједа, није само побједа Срба над онима који су нас напали већ прије свега људска побједа, побједа људскости. Зато ако хоћете да видите гдје има људи онда треба да идете у Невесиње", рекао је епископ Григорије.

Предсједник Милорад Додик позвао је на јединство српског народа, јер само на тај начин можемо да опстанемо и да се развијамо.

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић поручио је да су борци Невесиња извојевали једну од најзначајнијих битака у Републици Српској.

"На тај начин сачувана је слобода српског народа" рекао је Иванић. 

Невесиње

Литургији су присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, делегација Народне скупштине Републике Српске, те бројни гости и вјерници.

Обиљежавање митровданских битака заједнички организују Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, Борачка организација Српске и Општина Невесиње.

На Тргу Слободе, откривен је и освештан споменик свим српским борцима за слободу овог краја од Невесињске пушке до посљедњег отаџбинског рата,.

Споменик је дјело академског вајара Миодрага Живковића, а изграђен уз помоћ Владе Републике Српске, јавних предузећа и донатора.

Невесиње

Одржана је и свечана сједница Скупштине општине Невесиње на којој су уручена општинска признања предсједнику Републике Српске Милораду Додику и команданту Невесињске бригаде Новици Гушићу.

Плакете "Свети Димитрије" добили општине Никшић и Пријепоље за помоћ Невесињу у рату, Удружење Невесињаца у Београду, Удружење Херцеговаца у Новом Саду и постхумно ратни хирург Слободан Дука.

Невесиње

Митровдан-крсна слава Борачке организације Републике Српске обиљежена је и у другим градовима и општинама у Српској.

Митровданским биткама одбрањено је Невесиње, Херцеговина и Република Српска, а 476 бораца Невесињске бригаде, коју су чинили борци из Невесиња и долине Неретве, дало је животе за Републику Српску.

У Митровданској бици 1992. године погинула су 42 борца, а рањено их је око 750, док су на Митровдан 1994. године погинула 22 борца, а рањено 140.

СО Невесиње

Прва Митровданска битка једна је од највећих у одбрамбено-отаџбинском рату јер је око 3.500 припадника Невесињске бригаде побиједило пет пута јаче јединице састављене од Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране и такозване Армије БиХ које су са 15.000 војника и праћене јаком артиљеријом кренуле на Невесиње с циљем спајања са Дубровником и изласка на југословенску границу

Овом обиљежавању, 25 година од прве Митровданске битке, присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић и члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.

Савановић, који је и предсједник Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, истакао је да напади на Митровдан 1992. и 1994. године на српску слободарску Херцеговину говоре о томе колико је погрешна перцепција и приступ непријатеља да су Срби у одбрамбено-отаџбинском рату били агресорска војска.

Он је оцијенио да су митровданске битке међу најтежима у одбрамбено-отаџбинском рату, али да је, "захваљујући храбрим Херцеговцима, одбрањена света Херцеговина и успостављене границе Републике Српске".

Митровдан је и крсна слава Борачке организације Републике Српске и Дан општине Невесиње.

Извор: РТРС/СРНА