latinica  ћирилица
08/11/2017 |  07:49 | Аутор: РТРС

Наставак суђења Махмуљину за злочине над Србима у Возући

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.
Махмуљин - суђење - Фото: РТРС
Махмуљин - суђењеФото: РТРС

На рочишту одржаном 1. новембра, заштићени свједок Тужилаштва БиХ "С-9" истакао је да су заробљени Прњаворчани које је испитивао у Казнено-поправном заводу Зеница, рекли да су у логору били малтретирани.

Он је навео да припадници одреда "Ел муџахедин", који је био у саставу Трећег корпуса такозване Армије БиХ, нису признавали Војну полицију корпуса, због чега она није могла да провјери да ли је 12 припадника Војске Републике Српске из Прњавора, након заробљавања на Возући 1995. године, било малтретирано у муџахединском логору.

Свједок је рекао Суду да је радио у Одјељењу за аналитику службе безбједности Трећег корпуса, али и да је имао овлаштење да испитује заробљене српске војнике.

"Војна полиција није могла тамо ући јер их припадници одреда `Ел муџахедин` нису признавали. Захваљујући ангажовању неких лица, они су касније размијењени", изјавио је свједок.

Он је рекао и да им није био доступан 51 припадник Војске Републике Српске заробљен у акцији "Фарз" у септембру 1995. године у Возући, које су у насељу Кестен отели припадници "Ел муџахедина" од 328. бригаде.

Свједок је додао да је о томе обавијештен замјеник команданта корпуса Аган Хасанић који је о томе обавијестио команданта Трећег корпуса Сакиба Махмуљина.

Према ријечима свједока, Махмуљин је рекао да ће предузети све мјере да ти заробљеници буду ослобођени, као што је учињено са Прњаворчанима.

"Нисам могао ићи на терен, али сам чуо у Одјељењу да су ти заробљеници у логору малтретирани и злостављани. Говорило се да је понеко и убијен и да лешеве негдје скривају", рекао је свједок.

Он је потврдио да су органи безбједности добијали информације о понашању припадника "Ел муџахедина" на подручју Травника и Завидовића током 1995. године.

Служба безбједности је, између осталог, евидентирала рушење надгробних споменика на православном гробљу у насељу Цурићи у општини Завидовићи 26. маја 1995. године, те физички напад на два запослена лица у угоститељском објекту у Травнику.

Свједок је потврдио да је Одјељење службе безбједности Трећег корпуса 15. јуна 1995. године сачинило и информацију у којој се наводи да су припадници одреда "Ел муџахедин" ликвидирали "десет четника, од којих су двојици одсјекли главе које су носили кроз село и показивали народу".

"Нисам радио на изради ове информације, али се сјећам да се унутар Одјељења о томе причало. Тадашњи помоћник команданта за безбједност Екрем Алихоџић био је о овоме упознат, а не знам да ли је он обавијестио команданта Махмуљина, што је по правилу требало да учини", рекао је заштићени свједок.

Почетак рочишта заказан је за 9.00 часова.

Извор: СРНА