latinica  ћирилица
08/11/2017 |  10:41 ⇒ 14:14 | Аутор: РТРС

Москва оптужила Инцка за србофобију

Замјеник сталног представника Русије у УН Владимир Сафронков рекао је да је посљедњи извјештај високог представника у БиХ Валентина Инцка пред Савјетом безбједности УН "најнеобјективнији" у посљедњих осам година, те оптужио Инцка за србофобију, пренијела је руска агенција "Тасс".
Валентин Инцко - Фото: klix.ba
Валентин ИнцкоФото: klix.ba

"Садашњи документ мање говори о реализацији мировног споразума, а више представља скуп напада на Републику Српску, изабраних тенденциозно, пристрасно што су, нажалост, већ у сали прихватиле неке делегације", рекао је Сафронков на засједању Савјета безбједности УН.

Према његовим ријечима, из Инцковог извештаја "фактички произилази само једно - да су за све проблеме у БиХ криви само Срби".

"Свакоме које је иоле упознат са ситуацијом у БиХ, јасно је да је слика, коју је представио високи представник, далеко од стварности, да доводи у заблуду и показује да је аутор изгубио додир са реалношћу", рекао је Сафронков.

Он је навео да дубоку забринутост изазива то што Инцко нагиње ка неприкривеној србофобији, као и то што је своје свакодневне активности свео на разјашњавање односа са Бањалуком и лобирање за евроатлантске интеграције БиХ, упркос садржају његовог мандата и унутарполитичкој реалности у земљи гдје борави.

Сафронков је подсјетио да Инцко представља "међународну заједницу у цјелини, а не њене поједине чланове, и то по његовом избору".

"Он је дужан да спроводи усаглашену линију, а не да извршава нечије појединачне налоге и да се руководи личним анимозитетима", истакао је Сафронков.

Према његовим ријечима, високи представник у БиХ "не би требало да се бави антагонизмима, већ добросавјесним извршавањем својих обавеза".

"Овакав приступ подразумијева подстицање процеса националног помирења, унутрашњег политичког узајамно уважаваног дијалога, компромиса и консензуса и, наравно, поштовања мишљења свих страна", истакао је Сафронков.

"Тасс" напомиње да је Русија јуче подржала резолуцију Савјета безбједности УН о наставку војне операције ЕУ у БиХ, али је још једном оштро критиковала високог представника међународне заједнице за БиХ Валентина Инцка.

У извјештају пред Савјетом безбједности УН, Инцко је истакао напредак БиХ у периоду од двије деценије протекле од краја крвавог грађанског рата, али истовремено је говорио о "изазовима" који су остали у примјени Дејтонског споразума.

Међу њима, Инцко је поменуо тешкоће у спровођењу политичких реформи, као и "активности и изјаве представника Републике Српске", које, према његовим ријечима, "доводе у питање будућност земље и оспоравају ауторитет државних структура".

Сличну тачку гледишта на засједању су исказали и представници западних земаља.

Извор: Срна