latinica  ћирилица
08/11/2017 |  11:08 | Аутор: РТРС

Стевандић: Инцко се поистовјетио са "сарајевском чаршијом"

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић сматра да се високи представник у БиХ Валентин Инцко потпуно поистовјетио са "сарајевском чаршијом" која контролише правосудне институције БиХ, што је видљиво и из његовог посљедњег извјештаја о стању у БиХ који је поднио Савјету безбједности УН.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

"Правила 'сарајевске чаршије' налажу да би сваког Србина који је независан требало оптужити да је сепаратиста, криминалац или злочинац. Оваква правила овдје вриједе од 1992. године, што је недопустиво", рекао је Стевандић Срни.

Он је истакао да све у БиХ годинама функционише по истој матрици, иако се међународно геополитичког окружење промијенило.

"Неко мора рећи Инцку да је сада 2017, а не 2005. година. Нажалост, још увијек је остао у неким прошлим временима, која су била лоша за Републику Српску", истакао је Стевандић.

У извјештају пред Савјетом безбједности УН, Инцко је истакао напредак БиХ у протекле двије деценије, али истовремено је говорио о "изазовима" који су остали у примјени Дејтонског споразума.

Међу њима, Инцко је поменуо тешкоће у спровођењу политичких реформи, као и "активности и изјаве представника Републике Српске", које, према његовим ријечима, "доводе у питање будућност земље и оспоравају ауторитет државних структура".

Извор: СРНА