latinica  ћирилица
08/11/2017 |  12:22 ⇒ 13:27 | Аутор: РТРС

Сједница Дома народа ПС БиХ, споразум о ИЦМП-у скинут са дневног реда

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ почео је данас засједање са чијег дневног реда је, непосредно пред сједницу, скинут негативни извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности за ратификацију Споразума о статусу и функционисању Међународне комисије за нестала лица /ИЦМП/.
Дом народа ПС БиХ - Фото: РТРС
Дом народа ПС БиХФото: РТРС

Дом народа раније је ускратио сагласност за ратификацију Споразума на сједници одржаној 19. јула јер су против били сви делегати из Републике Српске, тако да се о томе накнадно усаглашавао Колегијум дома.

Противљење ратификовању Споразума о статусу и функционисању ИЦМП-а раније су изразиле институције и званичници Републике Српске уз оцјену да би то дало одређену врсту дипломатског имунитета Комисији, која би била амнестирана од било какве одговорности за дискриминишући однос према српским жртвама и процесу тражења несталих лица у БиХ.

Министар транспорта и комуникација у Савјету министара Исмир Јуско изјавио је данас да је остварена изузетна сарадња са представницима Хрватске у рјешавању питања одржавања и електрификације и реактивирања жељезничке пруге на релацији Бихаћ-Книн.

"Није нам било тешко да једни другима ставимо до знања колико је пројект битан и за једну и за другу земљу", рекао је Јуско на сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, одговарајући на делегатско питање Сеада Катића о одржавању Унске пруге.

Јуско је истакао важност ове пруге за луке Задар, Сплит и Шибеник због чега су представници Хрватске указали на потребу њеног што бржег активирања. Зато су, како је навео, о том питању већ обављени разговори са представницима Европске инвестиционе банке /ЕБРД/.

"На сутрашњој сједници Савјета минстара ће бити усвојена ова информација, а у међувремену смо од надлежних институција тражили да се пошаљу имена људи који ће бити у радној групи", додао је он.

Хрватски делегегат Марио Караматић тражио је од предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића и министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића одговор на питање према којем закону Спољнотрговинска комора БиХ наплаћује накнаду за усклађивање међународних и међуентитетских возних редова, који представљају додатни парафискални намет превозницима.

Шаровић је одговорио да су законом прецизно утврђена овлаштења Спољнотрговинске коморе БиХ која се односе на стручне и оперативне послове на издавању завршне сагласности за деташмане у складу са међудржавним споразумима БиХ и Њемачке.

За послове које има Спољнотрговинска комора БиХ, како је рекао Шаровић не обезбјеђују се накнаде из буџета институција БиХ, а Министарство спољне трговине и економских односа сваке године обезбиједи око 2.000 деташмана, односно, дозвола за рад у Њемачкој.

Караматић је рекао да на своје питање, с обзиром на то да је тражио детаљане информације, није очекивао усмени одговор од Шаровића, због чега захтијева да свеобухватну информацију добије у писаној форми.

- Дом народа Парламентарне скупштине БиХ данас је у Сарајеву, без заинтересованих делегата за расправу, усвојио у другом читању Закон о измјени и допуни Закона о министарствима и другим органима управе БиХ.
Усвојени закон, који је предложио Савјет министара, има за циљ усклађивање надлежности Министарства правде са Законом о пружању бесплатне правне помоћи и Законом о измјенама и допунама Закона о удружењима и задужбинама.

Без расправе усвојена је у другом читању и измјена Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ којом се враћа се на снагу законско рјешење које се односи на обуку за "Д" категорију возачког испита, а које је важило прије посљедњих измјена Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ.

С обзиром на то да се текст усвојен у Дому народа разликује од оног за који је сагласност дао Представнички дом, именовани су чланови комисије који са представницима Представничког дома треба да усагласе текст закона.

У првом читању усвојен је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, којим се предвиђа да возила хитне помоћи и ватрогасне службе имају предност у односу на возила под пратњом.

У расправи о овом закону хрватски делегат Зденка Џамбас рекла је да се у БиХ не зна тачно чија све возила имају ротациона свјетла, али је изразила увјерење да возила у којима су високи политичари не користе ротацију како би одузели предност возилима хитне помоћи.

Она је оцијенила да се на нижим нивоима чешће злоупотребљавају ротациона свјетла, али да је то проблем цивилизованости појединаца који то раде, док је члан хрватског Клуба делегата Марио Караматић изјавио да не вјерује да би овакве одредбе биле примјењиване.

Одговорио им је посланик СББ-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Дамир Арнаут, који је упутио предложени закон у парламентарну процедуру, наводећи да у постојећем закону тачно пише да предност над возилима хитне помоћи и ватрогасним имају возила под пратњом.

"Закон сада даје предност политичарима, а ја тражим да се та нелогична одредба промијени и да се усклади са рјешењима на западу", рекао је Арнаут.

Предсједавајући Клуба српских делегата Средоје Новић истакао је да му у предложеном закону ништа није спорно, али је поставио питање примјене постојећег закона који јасно каже ко може имати ротациона свјетла, када их може употребљавати и ко је дужан да искључује та возила из саобраћаја.

"Овај закон јединствен је у БиХ и питање је што се не проводи", рекао је Новић и затражио да Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ направи свеобухватну анализу и на основу ње информацију о томе ко све има право на ротациона свјетла и то упути Савјету министара.

Новић је констатовао да при свему овоме треба имати у виду да стање безбједности у БиХ није исто данас као прије 10 или више година.

Предсједавајући Дома народа Огњен Тадић оцијенио је да предложени закон представља "шминкање мртваца", али да је наредну годину, до општих избора, парламент, и власт и опозиција, треба да искористи за квалитетнији рад.

Са Тадићем се сагласио хрватски делегат Мартин Рагуж, који је затражио од представника позиције да преузму одговорност за рад парламента и стање у БиХ, а не да је пребацују на опозицију.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ скинуо је са дневног реда извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности за ратификацију Споразума о статусу и функционисању Међународне комисије за нестала лица.

Дом народа размотриће Приједлог закона о измјени и допуни Закона о министарствима и другим органима управе БиХ, у другом читању и по скраћеном поступку.

Предложени закон има за циљ усклађивање надлежности Министарства правде са Законом о пружању бесплатне правне помоћи и Законом о измјенама и допунама Закона о удружењима и задужбинама.

У другом читању на сједници ће бити размотрена два законска приједлога о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ - једним се враћа се на снагу законско рјешење које се односи на обуку за "Д" категорију возачког испита, а које је важило прије недавних измјена Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, док је другим предвиђено да возила хитне помоћи и ватрогасне службе имају предност у односу на возила под пратњом.

На дневном реду је и приједлог закона о измјени Закона о раду у институцијама БиХ који се односи на начин и услове кориштења годишњих одмора запослених у институцијама БиХ, у складу са препорукама Омбудсмана за људска права.

Посланици би требало да размотре Извјештај Министарства безбједности БиХ о трендовима миграција и активностима на заштити људских права и основних слобода миграната и тражилаца азила и Програм развоја система заштите и спасавања на нивоу институција и органа БиХ.

Одсуство са сједнице оправдали су бошњачки делегат Фахрудин Радончић и српски делегати Драгутин Родић и Дарко Бабаљ, па сједници од укупно 15 делегата присуствује њих 12.

Извор: СРНА