latinica  ћирилица
08/11/2017 |  12:56 | Аутор: РТРС

Јапан за деминирање донира око 800.000 КМ

Влада Јапана донираће око 800.000 КМ за пројекат подршке активностима деминирања у Петрову, Челићу и Хан Пијеску, саопштено је из Амбасаде Јапана у БиХ.
Мине - Фото: СРНА
МинеФото: СРНА

 Амбасдор Јапана у БиХ Казујо Огава сутра ће у Сарајеву у 11.00 часова потписати грант уговор за овај пројекат са представницима ИТФ-а - хуманитарне непрофитне организације, коју је основала Влада Словеније.

Имплементацијом пројекта ће бити очишћен 337.491 квадратни метар земљишта загађен минама у Петрову, Челићу и Хан Пијеску и предат локалном становништву на коришћење, чиме ће бити побољшани животни услови у ове три општине.

Пројекат ће суфинансирати Амбасада САД у БиХ у износу од око 24.000 евра, а церемонији потписивања присуствоваће и амбасадор САД у БиХ Морин Кормак.

Јапан је на билатералном нивоу један од највећих донатора у БиХ.

Унутар различитих врста помоћ Јапана у БиХ је достигла износ око милијарду КМ у протеклих 20 година, која покрива виталне секторе као што су деминирање, примарна здравствена заштита, образовање, водоснабдијевање, пољопривреда, заштита околине, инфраструктура.

У саопштењу се наводи да ће Јапан наставити да подржава БиХ с циљем доприноса социо-економском развоју у овим кључним подручјима.

Извор: Срна