latinica  ћирилица
08/11/2017 |  14:47 | Аутор: РТРС

Пленковић: Са Републиком Српском није потписан класични међународни уговор

Потписивање Протокола о сарадњи на гасификацији рафинерије Брод између хрватског Министарства заштитне околине и енергетике те Министарства енергетике и рударства Републике Српске важан је корак у рјешавању проблема онечишћења ваздуха у Славонском Броду, оцијенили су у Сабору хрватски премијер Андреј Пленковић и министар заштите околине и енергетике Томислав Ћорић.
Рафинерија нафте Брод (фото:bosnamontaza.com) -
Рафинерија нафте Брод (фото:bosnamontaza.com)


"Мислим да је сама сврха тог споразума позитивна, рафинерија Брод загађује околину дуги низ година, а идеја о гасификацији требала би ријешити проблем“, одговорио је Пленковић посланику Златку Хасанбеговићу (Независни за Хрватску), који поздравља свако настојање да се ријеши загађења ваздуха , али и упозорава да је закључивањем споменутог протокола између ресорних министарства у "симболичком смислу" Хрватска постала прва држава која је с Републиком Српском закључила међународни уговор, наводи Хина.

Пленковић тумачи како није ријеч о класичном међународном уговору, него о протоколу којег се може квалифицирати као међународни акт.

"Дакле, нијанса испод уговора, што није небитно", рекао је хрватски премијер и нагласио како је протокол потписан 31. октобра ове године имао свој "претходни" пут и договоре који се нису водјели само на нивоу једног од два босанскохерцеговачка ентитета, него и на нивоу централне власти и министара.

"Прва смо влада која је отишла у пуном саставу у Сарајево и што се тиче ширих односа с БиХ, наша подршка њеном европском путу и унутрашњим реформама је више него јасна", поручио је Пленковић.

Извор: Кликс