latinica  ћирилица
08/11/2017 |  19:09 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

"Пелагић"-инспектори истражују оптужбе ветерана о малверзацијама (ВИДЕО)

Прозивке у једном од најстаријих културно-умјетничких друштава у Српској, Бањалучком "Пелагићу", још су без епилога.
КУД Пелагић - Фото: РТРС
КУД ПелагићФото: РТРС

Након прилога нашем Дневнику, ветерани КУД-а демантовали су изјаве предсједника Миленка Савановића и још једном позвали надлежне да се укључе у овај случај.

Радничко-културно умјетничко друштво "Пелагић", основано давне 1927. године, са некада преко хиљаду чланова, а сада, деведесет година послије, тек 350, потресају скандали, судећи по изјавама оних који су у њему провели добар дио живота.

Након што им је онемогућен рад и забрањен термин за вјежбе, ветерани КУД-а, затражили су реакцију инспекције, која је, кажу, утврдила бројне неправилности.

- А то је да се неке евиденције воде на забиљешкама или листићима, а не у званичној документацији што би свакако организовано друштво требало да има, каже Сањин Бузаџија, члан ветеранске секције РКУД "Пелагић".

Како нам је и из Инспектората саопштено, утврђено је да се одређене евиденције о члановима воде интерно у роковиницима.

Уз то, ветерани упозоравају и на манипулације са бројем чланова, неиздавање потврда о пријему чланарина, али и на отуђење ношњи.

- Евидентно је да су одређене неправилности биле и тражили смо да се оне отклоне. Обратили смо се Управи да нас упознају са ситуацијом, а Управа је то одбила, додаје Бузаџија.

Исто смо, поново, питали предсједника Миленка Савановића. Овај пут за камере, како је у телефонском разговору рекао, нема времена, а о свему ће, најавио је, говорити на конференцији за медије.

У ранијој изјави поручио је како је за његовог мандата фундус вишеструко увећан, али и како иза свега стоји грађевинска мафија, са којом, како каже, сарађује и бивша предсједница КУД-а Вера Барић, која му одговара да је њена једина намјера била- омогућити реконструкцију зграде.

- Оставила је зграду у рушевном стању да би је преузела грађевинска мафија која је на овом мјесту нацртала зграду 4 плус 1. Молим вас да ово не исијечете, дакле позадина читаве приче је поново одузимање зграде РКУД "Пелагић", тврди Савановић.

- Ја сам тада радила у Градској управи и видјела какав је регулациони план, зато сам се борила да "Пелагић" добије свој статус, а какве су аспирације садашњег предсједника и Управе, заиста, ја њих не желим оптуживати, прича Вера Барић.

Уз то Барићева понавља да је КУД постао приватно власништво предсједника Миленка Савановића, секретара Вјекослава Драгушића и њихових породица.

Докази за такве тврдње, истиче, виде се и у отпуштању квалификоване гардероберке Дубравке Бикић.

- Када је на њено мјесто постављена супруга секретара Вјекослава Драгушића, Дијана Драгушић, Дубравка се жалила инспекцији која је дошла, провјерила чињенице и утврдила неправилности и казнила "Пелагић", додаје Барићева.

Инспекција је и по том основу посјећивала КУД и наложила да се ангажман секретара и његове супруге обустави.

Ипак, то рјешење оборено је од стране Министарства рада и борачко-инвалидске заштите у другостепеном поступку.

Вјекослав Драгишић, иако смо га поново контактирали о наводима изнесеним на његов рачун, ни овај пут није хтио говорити.