latinica  ћирилица
08/11/2017 |  19:11 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Производња у РиТЕ Гацко неће бити доведена у питање (ВИДЕО)

Без обзира на проблеме јавних набавки, производња електричне енергије у Руднику и Термоелектрани Гацко неће бити доведена у питање, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик након састанка с руководством предузећа.
Предсједник Републике Српске Милорад Додик са руководством Термоелектране Гацко. - Фото: СРНА
Предсједник Републике Српске Милорад Додик са руководством Термоелектране Гацко.Фото: СРНА

Предсједник је поручио да је због проблема насталих у вези са откривком угља, подржао руководство да уђу у процес слободне погодбе с извођачима. Најавио је скоро потписивање уговора с кинеским инвеститорима о градњи Термоелектране Гацко 2.

- Проблем јавних набавки за откривку угља не смије бити кочница у пословању РиТЕ Гацко - поручио је Додик. Истакао је да је ово стратешко предузеће, али и најзначајнији произвођач електричне енергије у региону, због чега је и подржао руководство.

- Подржавам пословодство у уласку у процес слободне погодбе, како би се обезбиједило да не дође до застоја у производњи. Уколико не буде откривке угља може се зауставити производња, а то би довело до огромне материјалне штете. Неефикасан систем јавних набавки на нивоу БиХ, апсолутно је кочница за успјешан развој оваквих капацитета - навео је предсједник Српске.

Додик је истакао да се већ годинама покушава реформисати систем јавних набавки, у којем је највише корупције.

ТЕ Гацко суочава и с проблемом производне цијене киловата струје, која је већа него што је фактурисана вриједност за тржиште. Нагласио је да је то питање којим се бави регулатор, а може се ријешити повећањем или прилагођавањем те цијене.

- Чињеница је да је процес производње електричне енергије у Републици Српској обиљежила суша и да је хидрологија веома слаба. Производња у објектима попут ТЕ Гацко и Угљевик кључна је за стабилност система и енегетску безбједност - рекао је Додик.

Најављено је да би већ до краја мјесеца могао да буде потписиван уговор с кинеским инвеститорима о почетку градње ТЕ Гацко 2.

- Договорили смо се да ћемо наставити пуном паром, како бисмо отпочели изградњу друге фазе ТЕ Гацко - рекао је Бошко Козомора, директор РиТЕ Гацко.

Предсједник Српске поручио је да ће руководство овог енергетског гиганта и даље имати његову подршку, као и институција надлежних за развој и стабилност система. Обавеза руководства је, каже, да се избори са недостацима у процесу рада, злоупотребама и криминалом у предузећу.