latinica  ћирилица
08/11/2017 |  21:02 ⇒ 21:18 | Аутор: РТРС

Хиљаде људи поново на улицама Барселоне (ВИДЕО)

Више хиљада људи окупило се у Барселони и другим каталонским градовима тражећи ослобађање Каталонаца које су централне власти ставиле у притвор.
Каталонија (Архив) - Фото: РТРС
Каталонија (Архив)Фото: РТРС

На главном тргу у Барселони демонстранти су узвикивали "Ослободите политичке затворенике", преноси АП.

Преступи за које се 10 притворених Каталонаца терете догодили су се у данима прије и након што је каталонски парламент игнорисао одлуке шпанског суда и прогласио независност 27. октобра, након чега су шпанске власти смијениле каталонску владу, распустиле парламент и расписале нове регионалне изборе за наредни мјесец.

Каталонске групе које се залажу за независност организују штрајкове и протесте у настојању да одрже притисак на шпанску владу са сједиштем у Мадриду.

Студенти су, такође, блокирали неке линије брзе жељезнице на главној станици у Барселони.

Раније током дана присталице независности Каталоније организовале су генерални штрајк у том региону, протестујући против хапшења каталонског лидера Карлеса Пуџдемона и других чланова каталонске владе.

Штрајкачи су блокирали путеве и возове рано ујутру и тиме изазвали велике застоје у саобраћају, док је добар дио јавног превоза радио са минималним капацитетом, а велики број људи изашао је на аутопутеве машући транспарентима, узвикујући "Слобода за политичке затворенике", пренио је АФП.

На друштвеним мрежама појавиле су се информације да је дошло до мањих сукоба између штрајкача и полиције.

Извор: Танјуг