latinica  ћирилица
08/11/2017 |  21:37 | Аутор: РТРС

Објављени детаљи пријаве против Тодорића

Словеначки портал Сиол објавио је детаље кривичне пријаве коју је загребачко Жупанијско државно тужилаштво подигло против Ивице Тодорића.

Како наводе, у кривичној пријави се наводи да је власник Агрокора незаконито присвојио 173 милиона евра добити. Та је добит, према истражитељима, присвојена између 2006. и 2017. године.

На приједлог загребачког Жупанијског државног тужилаштва суд је већ осигурао Тодорићеву имовину у Хрватској, пише Сиол, а пренио је портал Индекс.

Бивши први човјек Агрокора осумњичен је за кривична дјела злоупотребе власти у пословању, кршење књиговодствених обавеза и фалсификовања докумената.

Портал Сиол наводи да му је замрзнуто 25 одсто удјела у Кулмеровим дворима, вили са посједом на сјеверу Загреба, некретнине у родном Иванић Граду, Кутини и Чазми, удио у хрватском подузећу Агрокор Пројекти, којим Тодорић још контролише власништво над Агрокором, чија је номинална вриједност 5,32 милијарде куна (715 милијуна евра) и новац на рачунима у Адико банци, Загребачкој банци и Кредитној банци Загреб.

Портал преноси и низ неправилности, новац који је из матичног друштва Групе пренесен на повезане и неповезане особе приказиван је у билансу као депозит, иако то није био.

Истовремено, Агрокор је, такође, лажно објављивао податке о обавезама према добављачима, доходак од дивиденди, приходе и остале категорије у билансу.

Све је од инвеститора и јавности скривено уз помоћ ревизора из ревизорске компаније Бејкер Тили Дискориђа, која је биланс и оперативни извјештај Групе припремала у супротности са међународним рачуноводственим стандардима. Тиме је Тодорић прекршио законску обавезу заштите туђих имовинских интереса и при томе је добио незакониту предност док је истовремено изазвао "огромну материјалну штету", наводи се у оптужби.

Портал Сиол наводи да је Тодорић, такође, осумњичен за незаконите поступке у стотинама милиона евра вриједној куповини дионица Агрокора, које су биле у власништву Европске банке за обнову и развој (ЕБРД). Успио га је унијети у своју имовину без кориштења властитих средстава, уз помоћ Михе Главића, директора АВТ Интернешенала, дугогодишњег добављача Агрокора.

Он је за Тодорића договорио изворе финансирања од банака, којима је новац потом враћен преко компанија из Агрокор групе.

Тиме је Агрокор оштећен за стотину милиона евра. АВТ Интернешенал, дистрибутер робе широке потрошње, завршио је у предстечајној нагодби прошли мјесец.

У 2012. и 2013. години, непосредно прије куповине Меркатора, Тодорић је дуг Агрокора "затворио" различитим маневрима.

Инвестко, који је 2013. године основао Мирослав Блажев, девети највећи власник Конзума, склопио је уговор о цесији, који је према истражиоцима био фиктиван.

Тиме је Тодорић заправо на Инвестко пребацио терет враћања личних дугова према Хипо Алпе-Адриа-Банци, која је претходно имала хипотеку над Кулмеровим дворима. Тим маневром добио је 16 милиона евра.

Ваља напоменути да се то догодило у вријеме када су аустријске власти већ интензивно истраживале кредите великих клијената Хипо Алпе-Адриа-Банке, тако и Тодорићеве.

Пријава открива зашто је Агрокор већ дуго имао компанију Агрокор АГ у Швајцарској.

Директор је био Тодорић, који је преко ње управљао разним извозно-увозним пословима, остављајући провизију на свом рачуну.

Истовремено је Тодорић, као први човјек Агрокора, потписао у име конзорцијума уговор којим је швајцарској компанији позајмио скоро 44 милиона евра.

Дио тог новца завршио је у Тодорићевом џепу, јер су истражиоци пронашли податке о повучених скоро шест милиона евра.

Тим новцем, који је повлачио са рачуна банака УБС и Креди Свис, Тодорић је покривао разне трошкове.

За личне потребе и потребе других чланова породице потрошио је најмање 1,6 милиона евра, милион фунти и 200.000 долара.

Истражиоци су открили недостатак значајног дијела пословне документације швајцарске компаније Агрокор АГ, наводи словеначки портал.

Извор: Танјуг